За първи път в България – изложба на импресиониста Едгар Дега във Велинград

 За първи път в България – изложба на импресиониста Едгар Дега във Велинград
За първи път в България!
Изложба на импресиониста Едгар Дега гостува във Велинград.
Утре, 14 април в 11.00 ч. в Градската художествена галерия ще бъде открита изложба с оригинални графики на един от най-великите импресионисти в историята Едгар Дега.
34-те произведения от частна френска колекция, които включват пълната поредица от портфолиото на художника с хелиогравюри на монотипите, които прави за книгата на своя приятел Людовик Халеви в периода 1877-1878 г., ще радват ценителите до 23 юли 2022г.
Изложбата гостува във Велинград след успеха си в Литва, Латвия, Словакия и Полша. Наречена „Едгар Дега – Импресионизъм: Blunt Truth (унищожителна сила)”, тя демонстрира как себеизразяването в графична форма е било важна част от духовния живот на импресиониста и е намерило израз в шедьоврите, създадени от художника. Изложбата се организира от Историческия музей –Велинград в сътрудничество с латвийската Art Expo Sia, под патронажа на кмета на община Велинград д-р Костадин Коев.
Посетителите на изложбата ще имат възможност да ползват иновативен аудиогид, специално създаден във връзка с безопасността при COVID-19.
Пресцентър община Велинград
13-04-2022

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *