Земетресение 6,7-Рихтер 13:51 ч. бг-време до Измир – усетено е и у нас

 Земетресение 6,7-Рихтер 13:51 ч. бг-време до Измир – усетено е и у нас

Силно земетресение удари Егейско море и беше усетено както в Турция, така и в Гърция, съобщиха местни и международни обсерватории. Според различни източници трусът е бил със сила между 6,6 и 7,0 по скалата на Рихтер. Има разминаване и в посочената дълбочина, данните варират между 5 и 16 километра.

Епицентърът е бил в Гърция, край Додеканезите – група гръцки острови в Егейско море, близо до югозападния бряг на Турция в района на Измир. Земетресението причини щети на гръцките острови Самос и Хиос, но засегна най-силно турския град Измир, където има жертви и ранени.

Земетресението беше усетено и у нас – малко преди 14.00 часа, по високите етажи на сградите в центъра на София и в други български градове, включително Русе и Варна.

Жителите на Самос, остров с население от около 45 000 души, бяха призовани да стоят далеч от крайбрежните райони заради очаквано цунами, каза Ефтихмиос Лекас, ръководител на гръцката организация за антисеизмично планиране, пред гръцката телевизия Скай.

„Беше много голямо земетресение, трудно е да има по-голямо“, каза Лекас, цитиран от Ройтерс.

Властите в Самос съобщават за паднали стени на местно училище, църква, както и на къщи. При срутванията вероятно има и затрупани хора, но претърсванията предстоят. Двама тийнейджъри, момче и момиче, бяха намерени мъртви под срутила се стена.

На гръцкия остров Самос очакват силни вторични трусове. До момента няма информация за затрупани хора, въпреки падналите стени на някои сгради. Властите предупреждават хората да не влизат в къщите и да не се доближават до морето заради очакваните високи вълни. Разрушения по сградите има и на съседния остров Хиос. Към Самос от столицата Атина е излетял самолет с лекарски екип, специализиран в оказване на помощ при бедствия.

Турският вътрешен министър Сюлейман Сойлу заяви в „Туитър“, че има срутили се сгради в два района на провинция Измир заради същото земетресение. Той каза, че няма съобщения за жертви от още шест други провинции, където е усетено земетресението, но посочи, че има малки пукнатини в някои сгради.

Кметът на Измир Тунч Сойер посочи, че най-малко 20 жилищни сгради са разрушени  в турския регион Измир. Властите в страната съобщават за най-малко 12 загинали и 419 ранени. Един от загиналите се е удавил.

Според кмета на Измир са били спасени 70 души изпод развалините.

 

Исмаил Йечискин, кмет на измирския район Сеферихисар, заяви, че морското равнище се е повишило в резултат на земетресението. „Изглежда, че имаше малко цунами“, каза той пред телевизионния оператор NTV.

Кадри в социалните медии показват отломки, включително хладилници, столове и маси, които се носят по улиците, залени от придошлата морска вода. Телевизия TRT Haber пък показа, че и колите в квартала Сеферихисар са влачени от водата и струпвани една върху друга.

 

Валията на Истанбул Али Йерликая пък посочи, че земетресението е усетено в Истанбул, но няма съобщения за пострадали и щети.

Няколко минути след първоначалното земетресение е регистриран вторичен трус със сила 4,1 по Рихтер.

Земетресението е усетено доста силно в Гърция и в Западна и Южна Турция.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис разговаря по телефона с турския президент Реджеп Ердоган, като изрази съболезнования след силно земетресение, почувствано и в двете страни, довело до смъртта на хора в турския град Измир.

„Каквито и да са нашите различия, това са моменти, когато нашите народи трябва да са заедно“, написа Мицотакис в „Туитър“. Напрежението между двете съседски държави ескалира през последните месеци във връзка с правата върху райони в Източното Средиземноморие, които се смятат за богати на природни ресурси, напомня Ройтерс.

Същевременно външните министри на двете страни, Никос Дендиас и Мевлют Чавушоглу също проведоха телефонен разговори и размениха гаранции за оказване на взаимопомощ заради труса. В предаването „Хоризонт за вас“ посланикът на България в Турция Надежда Нейнски съобщи, че няма данни за пострадали българи.

„Трусът е бил последван от шест вторични труса с магнитуд между 4,1 и 4,8 по Рихтер… Трусът е предизвикал истинска паника. Хората са на улицата, призовани са да не се прибират в сградите… В посолството и в консулските служби има готовност за помощ на наши сънародници“.

Карта на Американската геоложка служба за епицентъра на днешното земетресения e указан със звездa.

 

Източник:БНР (Българско Национално Радио)

Цитирани са интервюта на водещата -Даниела Големинова с Надежда Нейнски – посланик в Турция и с доц. Петя Трифонова – зам.-директора на Националния институт по геодезия  в предаването „Хоризонт за вас“.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *