ИНТЕЛИГЕНТНИ И УСПЕШНИ МЛАДИ БЪЛГАРИ ДАРЯВАТ ЗА ДЕЦАТА ОТ ВУИ – РАКИТОВО

 ИНТЕЛИГЕНТНИ И УСПЕШНИ МЛАДИ БЪЛГАРИ ДАРЯВАТ  ЗА ДЕЦАТА ОТ ВУИ – РАКИТОВО

Желанието да даряваш, да донесеш малко радост и щастие за другите хора, е най-красивата човешка черта. А когато това дарение е насочено към деца в риск, които са без родители или без родителски грижи, това е още по-благородно. Най-хубавото е, че в нашата страна вече има много млади хора, които възприемат дарителството като начин за себеизява и себереализация. За тях това не е кампания, а начин на живот. Те се радват, когато донесат удовлетворение и радост за другите.

През втората половина на 2018 година група млади хора решават да организират кампания „Подари усмивка” за децата от ВУИ „Ангел Узунов” – Ракитово. Идеята идва от Даниел Делибашев и Георги Петров, които и преди това са идвали в училището. Даниел се занимава с дарителство от години. Той основава Фондация „Усмивка за Африка”, за да събира дарения за децата от село Туту в Гана. Реализира мечтата си да посети приятелите си от африканската страна през 2017 година и продължава да мисли за тях. Но Даниел се чувства свързан и с нуждаещите се деца на България. Приятелят му Георги Петров е бизнесмен и мениджър, който също вече няколко години идва във ВУИ – Ракитово. Казва, че се чувства добре сред децата, защото те са мъжки момчета.

Тази година преди Коледа Даниел и Георги са довели във ВУИ приятеля си Божидар и младата художничка арх. Лилия Томова. След като свършват с разпределянето на донесените от тях дрехи, обувки, играчки, книги Божидар споделя, че даряването на усмивка го кара да се усмихва. Това усещане у дарителя е прекрасен начин да се покаже почти без думи смисъла и ефекта от дарителството. Подобно е отношението и у арх. Томова. През 2018 година тя за първи път показва свои картини на изложба в София и част от парите от продажби дарява за децата от ВУИ – Ракитово. Усмивка грее и на нейното лице, когато отговаря на въпроса дали ще дойде пак при децата и дали би дарила картини, за да им помага.

Голяма част от училищата, библиотеките, обществените сгради в България след Освобождението са построени с дарения. Богатите, интелигентни и прогресивни българи тогава са дарители. За тях дарителството е начин на живот, начин за изграждане на средата, в която живеят и на новото общество. Духът на дарителството се завръща у младите и успешни българи днес. Това е признак, че ни чака по-добро бъдеще.

Автор: Свилен Топчиев – учител

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *