Как алкохолът става убиец

 Как алкохолът става убиец

Метанолът не може да се различи на вкус и миризма от чистия алкохол. А първите признаци на натравяне може да настъпят след 4-8 часа, дори до 12-24 часа. Това заяви д-р Детелина Перчемлиева, началник-отделение на Клиниката спешна токсикология към ВМА, пред Нова ТВ.

„Говорим за токсичността не на самия метанол, а на неговите метаболити“, заяви тя и обясни, че всъщност при разграждането се получава мравчена киселина, която е отровна за човека.
Дори малки количества метанол могат да са опасни за живота и здравето на човека.

„От метанола обаче човек се чувства зле при много по-малки количества приет алкохол, отколкото при истински“, обясни д-р Перчемлиева.
Тя съветва при съмнения веднага да потърсим медицинска помощ.

„Никой от тези хора не е умрял от домашна ракия. Долу ръцете от домашната ракия“, заяви кардиологът доц. Сотир Марчев. По думите му натровените, ако бяха пили домашна ракия, щяха да са живи.
Той подчерта, че метанолът уврежда очите и е странно, че за никой досега не казаха, че имал зрителни проблеми. „Метаноловото отравяне се лекува с истинска ракия, то се лекува с алкохол. Ако човекът е в съзнание, му даваме да пие истинска ракия, истински алкохол. Ако е в безсъзнание, му го наливаме венозно“, смята доц. Марчев.

Той обясни още, че самият метанол е неотровен, но в организма се разпада до мравчена киселина и става отровен.
Метанолът е отровен. При приемане причинява слепота и смърт. Метаноловият пламък е почти безцветен. При горене на метанол трябва да се внимава, за да се избегне изгаряне от почти невидимия пламък.

standartnews.com

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *