Кметове искат да правят събор на бойния връх Велийца

 Кметове искат да правят събор на бойния връх Велийца

И рокери ще се включат в похода-поклонение тази есен

Кметът на Кръстава Салих Узунов и кметският наместник на Горно Дъбево Мустафа Али преди три дни за първи път стъпиха на връх Велийца и се поклониха пред паметника на падналите войници през Балканската война. Двамата си спомняха, че преди много години някъде под върха селата са правели общ събор, но си признаха, че не са се качвали до паметника и останките от някогашната застава. Кметовете заявиха намерението си да възобновят традицията, но именно на Велийца. Двамата придружиха председателя на Областния съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва подп. Христо Христосков. С мощен джип мъжете направиха оглед на 6-километровия труднопроходим път от Кръстава към върха, за да се види състоянието му преди традиционния есенен автопоход с панихида и поднасяне на цветя и венци. По възобновена традиция от миналата година, инициирана от запасняците, в началото на октомври родолюбци от Пазарджишка и Благоевградска област ще се включат в похода до върха.

„Пътят е в окаяно състояние, но не сме изненадани, защото е /ил насипван с чакъл в началото на 80-те, но отдавна няма и помен от него. Миналата година около 120 човека се качиха с двайсетина джипа, патриотите от „Традиция” направиха три залпа, облечени във войнишки униформи. Колоната беше дълга и местните хора mf картофените ниви спираха да ни поздравят. Тази година ще поканим и рокерите”, коментира по този повод подп. о.р. Христосков.

Паметникът на връх Велийца отбелязва героизма на българските войници, бранели тогавашната граница с Турция. На 5 октомври 1912 г. върхът се превръща в лобно място за 35 души, погребани на върха. От 39-и пехотен Пловдивски полк загиват трима офицери, 30 войници, а 50 са ранени. От 27-ми пехотен Чепински полк загиват двама души, а шестима са ранени.

zname.info

velingradnews

Свързана публикации

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *