Кметът д-р Коев откри осмия Национален Фолклорен фестивал “ Пролетно хоро“

 Кметът д-р Коев откри осмия Национален Фолклорен фестивал “ Пролетно хоро“

За осма поредна година Велинград е домакин на националният фестивал „Пролетно хоро“. Програмата на фестивала протича в три модула.

Първият е индивидуално представяне на всички танцови формации и клубове на закрита сцена. Всяка група или клуб  изпълнява две български хора, като задължително едното от тях  представя фолклорната област, от която идва клубът.

Втората част е впечатляващото фолклорно парад дефиле. Пъстро шествие от всички участници и гости преминава през целия град. Под звуците на народните инструменти и песните се веят българските знамена, а парад дефилето е своеобразно доказателство за това как различни хора  се обединяват  и събират под звуците на българската народна музика, хоро  и национален флаг.

Третият модул на фестивала  се провежда  на открито с фолклорен оркестър на живо. Хиляди българи идват от цялата страна, за да докажат, че прекрасният български фолклор е жив и има бъдеще.

И тази година организаторите на събитието вложиха цялата си душа и сърце и много усилия, за да сътворяват тази грандиозна проява на българщината.  По време на събитието се обменя опит, създават се приятелски взаимоотношения между хора на различна възраст и с различни професии, обичащи българския фолклор.

Националният фолклорен фестивал „Пролетно хоро„  се утвърди, като едно от емблематичните събития във Велинград, а участниците и любители на българското хоро, с гордост, много емоции и постоянство  пазят и популяризират безценното фолклорно богатство на България.

velingradnews

Свързана публикации

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *