Кметът д-р Коев с поредна стъпка за решаване на проблема с водоподаването

 Кметът д-р Коев с поредна стъпка за решаване на проблема  с водоподаването

След активната работа по пускането в експлоатация на водопровод „Водев чарк”, на 14 юни в Министерството на здравеопазването се проведе среща между главния държавен инспектор към Министерството, директора на РЗИ Пазарджик Фани Петрова, кметът на община Велинград д-р Костадин Коев и управителят на ВКТВ Велинград Георги Мяшков.

Целта на срещата бе кметът д-р Коев и г-н Мяшков да запознаят експертите с последните резултати за качеството на питейна вода от водохващане „Легуринец“, която  отговаря на  Наредба 1 за сурова вода.

След наложения учестен мониторинг в момента резултатите от  направените радиологичните показателите показват, че нормите са под минимално допустимите от 0,06 за естествения уран /0,012/ и под минимално допустимите за алфа активност /0,37 при допустимо 0,5/. Въпреки това с цел защита на здравето и живота на гражданите,  от Министерството настояват за още една 72-часова проба за измерване на смесена вода от „Легуринец” и ПСПВ по Наредба №9.

Срещата се проведе по инициатива на Община Велинград, като основното желание на ръководството е след като резултатите от пробите излязат и отговарят на наложените от Министерството на здравеопазването критерии, водопродаването от каптажи „Легуринец” да бъде разрешено и водата да бъде пусната, за да помогне допълнително за нормалното водоподаване в града.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *