Кметът д-р Костадин Коев даде старт на Велинградски празници на културата-2018

 Кметът д-р Костадин Коев даде старт на Велинградски празници на културата-2018

По повод Деня на Велинград и откриването на 46-то издание на Велинградски празници на културата, на 7 юли в 9:00ч. в Храм „Света Богородица“, отец Иван отслужи литургия за здраве, просперитет и благоденствие на жителите на града. Тази година празниците са посветени на 70 години от основаването на Велинград и 10 години от връчването на приза „СПА столица на Балканите“ и ще преминат като благотворителна мисия под надслов „Таланта обича всяко дете“.
Част от събитията за откриването на традиционните и емблематични празници бе и посрещането на Родопската теснолинейка. Гражданско сдружение „За теснолинейката“ бе организирало пътуване „С малкия влак в деня на Велинград“
С българското знаме,питка с мед и кръшно хоро извито от усмихнатите танцьори от Танцов клуб „Надежда“, гостите на СПА столицата бяха силно впечатлени и изненадани от посрещането им на ж.п.гара Велинград.
Поради проливния дъжд, откриването на Седми Фолклорен танцов фестивал „Хоро при извора“ се проведе в НЧ „Отец Паисий-1893“. Първия ден от фестивала премина с представяне на групите, надиграване, много добро настроение и усмивки. Американската група „Блато Злато“ от Ню Орлиънс с българското участие на Бояна Траянова бяха гост- изпълнители на събитието, организирано от Росица Стоицова-ръководител на Танцов клуб „Росица“.
Официалната част и откриването на Велинградските празници на културата 2018, започна в 19:00ч. с шоу представяне на Представителен младежки духов оркестър и мажоретен състав „Димитър Мечев“ с ръководители Велислав Стоянов и Биляна Масларова.
Градският хор изпълни химните на Република България и Европейския съюз, а в небето полетяха балони в цветовете на националния трибагреник. Кметът на община Велинград д-р Костадин Коев обяви Велинградските празници за открити и пожела много здраве и настроение на жителите и гостите на града ни. Официални лица на събитието бяха: Народните представители-Димитър Гечев и Сергей Кичиков, областен управител на област Пазарджик Стефан Мирев,инж. Бельо Мандраджиев-председател на ОбС Велинград, Салих Османджиков председател на ОбС- Сърница, зам. кметовете на община Велинград Светла Томова, Атанас Палигоров и Исмаил Моллов, кметът на община Сърница Неби Бозев, общински съветници и кметове на кметства.
Участие в празничния спектакъл „Аз обичам Велинград“ взеха талантливите деца на Велинград. С ангелските си гласове Анджелина Денчева, Венелин Каленов от ДЮВИШ „Звънче“, Иванка Средкова от ВГ „Караоке“ и най-малкия самодеец към НЧ „Методи Драгинов 1936“ Денис Джураков, внесоха много настроение у публиката. Зашеметяващите красавици от ТРИО „Сопрано“ огласиха центъра на Велинград. Гласовитата Саби Емин, Формация „Елика“ и Формация „Наздравица“ бяха сред гост-изпълнителите на вечерта.
Символично 70 фенера полетяха в небето, а делта планер пусна флаери „70 години Велинград“ и „Аз обичам Велинград“. Първата празнична вечер завърши с впечатляваща заря.
Велинградски празници на културата ще продължат 10 дни до 15 юли /включително/.

velingradnews

Свързана публикации

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *