Кметът на Община Велинград д-р Костадин Коев, посрещна делегация, водена от Изпълнителния директор на Уралската асоциация по туризъм Михаил Малцев (снимки)

 Кметът на Община Велинград д-р Костадин Коев, посрещна делегация, водена от Изпълнителния директор на Уралската асоциация по туризъм Михаил Малцев (снимки)

Петчленна делегация от Уралска област е на посещение във Велинград по покана на кмета на общината д-р Костадин Коев и председателя на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите – Златко Златанов. Тя е водена от Изпълнителния директор на Уралската агенция по туризъм Михаил Малцев, а сред делегатите са Галина Левочкина – Директор на двата най-големи руски телевизионни канала АТН и Матч Тв и Светлана Легаева – представител на Росстур – най-значимата туроператорска компания в Русия с над 700 офиса в страната и чужбина. Руски телевизионен екип заснема филм за Велинград, в който ще бъдат включени материали за СПА центровете, санаториумите, историческите забележителности, характерната кухня и работната среща, която бе проведена днес.
Руската делегация бе посрещната от кмета на Община Велинград д-р Костадин Коев, ВрИД областен управител на област Пазарджик Гинче Караминова, заместник кмета по туризъм Атанас Палигоров и Цвета Спасова – Директор „ИПТР” .
Основните проблеми, които постави г-н Малцев са свързани с липсата на информация за Велинград в Русия. „България е позната на нашия пазар като морска дестинация, но аз се убеждавам, че Велинград е за нашите туристи и можем да ги насочим към балнеологичните и СПА-центрове. Пловдив е не само транспортна връзка с Екатеринбург, но и важен културен център”. Темата за туризма, свързан с възстановяването на здравето на хората от Уралска област е обсъждана преди 11 месеца с Министъра на туризма Николина Ангелкова, след това на срещата в Москва с д-р Коев са набелязани основните насоки , по които вече се работи и се стига до тази първа работна среща. Велинград и Екатеринбург могат да си сътрудничат в много посоки. Например – най-големия държавен унирверситет по туризъм се намира в Екатеринбург, а във Велинград от ПГИТ „Алеко Константинов” излизат кадри, които след това могат да завършат образованието си в Русия. Перспективата по посока културен обмен е наистина голяма чрез представянето на руската култура във Велинград и на българската в Екатеринбург. Размяната на делегации с различна насоченост – бизнес, туроператори и журналисти – също бе обсъдено.
Според д-р Коев побратимяването на Велинград и Екатеринбург е постижима цел, защото културите са ни близки, има руска общност във Велинград, цените в хотелите и условията в тях удовлетворяват изискванията на руските туристи и не на последно място побратимяването ще доведе до облекчаване на визовия режим.
Кметът подари на г-н Малцев икона на Св. Богородица върху камък в кутия с графика на езерото Клептуза, албум „Диви Родопи” и писано яйце от чепинския край.
Д-р Костадин Коев получи албум с репродукции на картини на руски художници и пластика –символ на Екатеринбург, която постави на бюрото си.

velingradnews

Свързана публикации

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *