Комитова към кмета на Велинград: Борим се за осигуряването на питейна вода за цялото население в областта

 Комитова към кмета на Велинград: Борим се за осигуряването на питейна вода за цялото население в областта

Борим се за осигуряването на питейна вода за цялото население в областта и за много по-големи проекти. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова на среща с кмета на община Велинград Костадин Коев, съобщиха от регионалното министерство. Тя коментира:

Трябва да сме много недалновидни, ако не се възползваме от предоставените от Европейския съюз възможности за финансиране на ВиК проекти.

Двамата обсъдиха състоянието на ВиК инфраструктурата в общината и възможностите за нейното финансиране, чрез което да бъдат намалени загубите на питейна вода и да се осигури непрекъснатост на водоподаването.

На срещата стана ясно, че за Община Велинград са необходими инвестиции от милиони левове за изграждане на задължителните пречиствателни станции за питейни и отпадъчни води и за ремонт на водопроводи и канализация. Те не могат да бъдат осигурени от държавния или общинския бюджет, както и чрез европейско финансиране, защото Общината не се е присъединила към областната асоциация по водоснабдяване и канализация.

Министър Комитова и екипът ѝ предупредиха за опасността от санкции ако България не постигне съответствие с изискванията на европейските директиви за пречистване на питейните и отпадъчните води. В срещата участваха също Цветелина Лазарова, началник на кабинета на регионалния министър, заместник-министър Валентин Граматиков, Атанас Паскалев, съветник и директорът на дирекция ВиК в министерството Иванка Виденова.

 

iskra.bg

velingradnews

Свързана публикации

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *