Концерт на проф. Сузана Клинчарова ще се състои на 19 септември 2018 в ОНЧ“Будилник-1898“-Ракитово

 Концерт на проф. Сузана Клинчарова ще се състои на 19 септември 2018 в ОНЧ“Будилник-1898“-Ракитово

Внучката на създателя на читалището Иван Клинчаров гостува по случай 120 г. от създаването на читалището

На 19 септември 2018 г./сряда/ от 18.00 ч. в Голямата зала на Образцово народно читалище „ Будилник,1898“ в град Ракитово ще се състои концерт „Романтичната арфа“ на проф. Сузана Клинчарова. Това съобщи секретарят на читалищното настоятелство Мари Гергененова. Тя уточни, че внучката на създателя на читалището в Ракитово Иван Клинчаров гостува в родопския град по повод 120 години от създаването на местната културна институция.

Коя е проф. Сузана Клинчарова?Проф. Сузана Клинчарова  е родена в София, в семейството на пианистката Вера Панова и на художника и публицист Евгени Клинчаров („Пантеон на Българската Култура“), но живее в Париж и в Ню Йорк. Получава образованието в София, в Брюксел и в Париж. Нейни професори са Сузана Милдониан и Пиер Жаме, при когото специализира френска музика. Завършва Кралската консерватория в Брюксел с Първа награда и специализира като получава наградата Супериор. Печели конкурса „Тенуто“ в Брюксел и концертира активно. В същото време взима изпитите си в Софийската консерватория и завършва Майсторски клас в България.

Започва преподавателската си дейност в Държавното музикално училище и в Софийската консерватория. След установяването си в Париж преподава като професор по арфа в консерваторията в Ньои, Париж. Хабилитирана е със заповед на Държавния съвет на Франция от 28/11/2002.

Проф. Сузана Клинчарова е член на жури на най-престижните интернационални арфови конкурси, между които конкурса за арфа в Израел. Освен в България, в Нов български университет, проф. Клинчарова провежда майсторски класове в Европа и САЩ – NYU, Консерваторията в Бостън, American Harp Society, Virginia Harp Center, Университета в Тел Авив, Москва, Санкт Петербург, Париж…

От 2014 проф. Сузана Клинчарова е научен ръководител на докторска теза на докторант Кохар Андонян в НБУ, на която предстои публична защита на 9 май 2017-та.

 

Разностранната международна концертна дейност на професор Сузана Клинчарова я отвежда до най-известните световни сцени: Карнеги Хол, Симфони Спейс, Гаво, Радио Франс, Токио Бунка Кайкан, RAI, Бозар… Тя е солист на оркестри от величината на Токио метрополитен симфониКамерен оркестър на Сан ФранцискоСофийска филхармония и Симфоничен оркестър на Българското национално радиоНационален оркестър на БелгияФилхармонията на Осака, регионални оркестри във Франция, Софийски солисти и много други. Сузана Клинчарова е високо ценена за качеството на нейните изпълнения, както и за невероятно професионалния широк стилов репертоар от концерти за арфа и оркестър.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *