Кристиян Голомеев готов да плува в Токио за историята

 Кристиян Голомеев готов да плува в Токио за историята

На 27 юли 2019 година по време на световното първенство в Южна Корея бе сътворен рядък момент в историята на плуването. След мъжкия финал на 50 м свободен стил над стълбичката за награждаване се развя и гръцкият флаг, отбелязващ сребърния медал на Кристиян Голомеев.

Това бе едва вторият път в 46-годишната историята на шампионатите, когато състезател от южната ни съседка бе стъпил на подиума. Първият бе в Монреал през 2005 година. Тогава Аристеидис Григориадис грабна златото на 50 м гръб.

Връщайки се към шампионата в Корея, Голомеев, който закова 21,45 секунди, стоеше гордо до бразилеца Бруно Фратус, с когото подели второто място, и шампиона Каелъб Дресъл (САЩ).

„Това беше най-върховното изживяване в живота ми досега. Медалът означава много за мен, бях толкова близо до него в продължение на много години, но така и не успях да го спечеля. Отличието ми дава допълнително енергия и мотивация да продължа да тренирам още по-упорито и целенасочено. Шампионатът в Корея остави завинаги велик спомен не само за мен, но и за целия отбор на Гърция“, призна Голомеев след тренировката в Шенжен, където се състоя първият старт от Шампионските серии на ФИНА.

Всъщност прогресът на 26-годишният син на дългогодишния рекордьор на България Цветан Голомеев (двоен участник на олимпийски игри – Москва’80 и Сеул’88) е доста последователен.

Първият му успех на световен шампионат е от 2001-а в Перу (Лима), където стана трети при юношите – на 50 м св. стил с 22,80. На олимпийските игри в Лондон година но-късно завърши обаче едва 31-и на 100 м св. стил.

Оттогава по-късата дистанция си остава най-силната му дисциплина.

Кристиян Голомеев с българските национали – Александър Николов, Лъчезар Шумков и Габриела Георгиева – на световното в Будаеща 2017

На световното първенство в Барселона през 2013 г. е 24-и с 22,62 сек. В Казан 2015 скача до седмо място (21,98), повтаря позицията е в Будапеща 2017 (21,73).

Неговото 21,45 в Корея щеше да му подсигури олимпийски медал в Рио 2016, където остана едва 13-и (21,98).

С шест месеца до игрите в Токио, Голомеев признава, че среброто му отваря нови перспективи.

„Това означава, че сме на правилния път и работим в добър ритъм за олимпийските игри. Трябва да продължим в същия дух и да дадем всичко от себе си в Япония. След този успех постоянно искам все повече и повече по време на тренировки, за да мога да подобря времето си. Искам да спечеля медал в Токио. А защо не и да взема златото – мечтата на всеки спортист, участващ на олимпиадата!“, споделя Голомеев.

Планът е амбициозен. Единствените медали на Гърция в плувни надпревара са в първото издание на Модерните игри в Атина през 1896 г. При това те се провеждат в открити води – на пристанището на Пирея.

След тези пионери, гръцкият флаг не се е развявал на плувно събитие на олимпийско ниво. Направиха го в другите сини спортове – златото в синхронните скокове на 3 м трамплин и среброто на женския отбор по водна топка. Любопитното е, че отново бяха постигнати в Атина – през 2004 г.

В Токио Голомеев ще се фокусира върху 50 м св. стил, но ще плува също и 100 м св. стил, както и на щафетата 4 по 100 м св. стил, която има вече покрит норматив. „Сега се надяваме да вземем квота и за смесената щафета 4 по100 м. Би било хубаво за Гърция”, усмихва се Голомеев.

Благодарение на успеха в Корея, снажният плувец (висок е 2,02 см) популяризира още спорта си, стана още по-разпознаваем в Гърция и получи покана за Шампионските серии на ФИНА в Шенжен и Пекин. В първия си старт стана втори (22,03) след руската ракета Владимир Морозов.

„Харесва ми това състезание, атмосферата в басейна, презентацията на спорта ни, както и форматът на състезанието. Всичко е много добре организирано. Най-много ми харесва, че финалът е само от четирима. Така басейнът изглежда по съвсем различен начин, дава ново измерение на плуването. Всички печелим от новата концепция и това е добре за плувците като цяло. Надявам се да бъда поканен и догодина“, признава Кристиян.

Личната му история в плуването е вдъхновена от кариерата на баща му в дисциплината.

„Той също бе треньор. Работеше в Крит. Когато бях на пет, започнах да се уча на плуване и веднага го обикнах. Оттогава не престанах да се развивам. После се преместих в Атина и накрая в САЩ – първо в Алабама, където учех четири години в университета, след това отново в Атина в продължение на година и половина и сега съм в Сан Диего (от края на ноември на миналата година)“, обяснява звездата.

„Все още е рано да говорим какъв ще бъде ефектът от преместването ми в Сан Диего, но нещата вървят добре. Така че, оставам, за да приключа моята подготовка за олимпиадата в Токио“, завършва Голомеев.

bgswim.com

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *