Надежда в кутия или как се съживява „мъртвото“ сърце?

 Надежда в кутия или как се съживява „мъртвото“ сърце?

Една количка на колела, която ще спаси хиляди хора.
На 14-годишна възраст американецът Лий Хал е диагностициран със сериозно сърдечно заболяване. Младежът успява да преживее 7 години със сърдечния проблем, но преди пет години се налага да му бъде поставена механична помпа в очакване на подходящ донор за присаждане на сърце. Сега, 8 години по-късно, Хал получава ново сърце благодарение на методът „Сърце в кутия“.
Наскоро хирурзи започнаха работа с устройство, което им позволява да реанимират сърца на починали хора, за да ги използват за спасяването на друг живот.
„Сърце в кутия“ е количка на колела, която подава кислород в стерилна среда, а тръби, свързани с артериите на органа, му подават хранителни вещества и кръв. Лекарите са категорични, че това удължава живота на сърцето извън тялото на починалия, което им позволява да го възстановят за пациент в нужда, пише technologyreview.
Засега има 15 случая, в които хирурзи от Великобритания и Австралия съживяват „мъртво сърце“. Обикновено, до този момент, донор на сърце можеше да стане човек, който е в мозъчна смърт, но сърцето му е все още живо. Новият метод може да увеличи сърдечните трансплантации с до 30%, тъй като на практика сърцето на почти всеки починал човек ще може да бъде реанимирано и използвано за спасяване на друг.
В САЩ на година се извършват около 2400 сърдечни трансплантации. Цифра, която е останала непроменена в последните 20 години.
По-рано тази година хирурзи в болница в Нов Южен Уелс описват три случая, в които 20 минути след смъртта на пациента са прикрепили сърцето към новата система, която го е накарала да бие отново. Лекарите са убедени, че без тази помощ сърцата от мъртви донори са прекалено увредени, за да бъдат използвани.

dnes.bg

velingradnews

Свързана публикации