НАД 420 МЛН. ЛВ. СА ПРЕДВИДЕНИ ЗА НАУКА ПРЕЗ 2017 Г.

 НАД 420 МЛН. ЛВ. СА ПРЕДВИДЕНИ ЗА НАУКА ПРЕЗ 2017 Г.

Над 420 млн. лв. ще отидат за наука през следващата година, заяви зам.-министърът на образованието и науката проф. Иван Димов, който се срещна с ръководството на БАН, Селскостопанската академия, синдикатите в науката и Националното представителство на студентските съвети. Бюджетът на БАН е увеличен с 6.8% за 2017 г. от 73 на 78 млн. лв., подчерта проф. Димов. Това е по-голямо увеличение отколкото за висшите училища, където средствата нарастват с 2.8%. Данните показват, че науката е приоритет за МОН и за правителството и увеличението е на фона на бюджетните ограничения в страната, каза проф. Иван Димов.

В науката ще влязат още 350 млн. лв. през следващата година по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. По-голямата част от тези средства ще влязат именно в БАН. Младите учени са стимулирани по проект, за който са отделени 2 млн. лв.

Заедно сме от едната страна на барикадата. МОН предприема стъпки за увеличаване на средствата за наука във всички направления, допълни още зам.-министър Димов.

 

Пресцентър на МОН

velingradnews

Свързана публикации

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *