На 12 декемврипочитме Св. Спиридон – един от великите чудотворци

 На 12 декемврипочитме Св. Спиридон – един от великите чудотворци

Днес православната църква чества Св. Спиридон, еп. Тримитунтски Чудотворец

Св. Спиридон е бил един от великите чудотворци на IV век.

Той е роден на остров Кипър по време на царуването на Константин Велики. Станал е епископ в кипърския град Тримитунт, като е участвал в I-вия вселенски събор в Никея. Според житието му, Светията е изхранвал сиромаси и бедняци и е приютявал много странници в дома си.

Излекувал е и император Констанций II от лоша болест. В живота си е сторил много добри дела за християнската вяра. Показвал е на хората доброта и човечност, за да повярват в силата на Христовата вяра. Много добър и човечен бил Спиридон, помагал на бедните и попадналите в беда. Смайващи били и чудесата, с които се е разнесла славата му.

Легендите разказват, че на прочутия Никейски събор, в разгара на голеи дебати, Св. Спиридон, стиснал керемида в ръката си за да убеди опонентите си. От единия край на керемидата изълвало огън, а от другия край потекла вода.

В България Свети Спиридон се почита, като закрилник на занаятчиите – тухлари, обущари, грънчари, бакърджии и др. Народът разказва, че той бил кундурджия (обущар), затова и до днес работещите в обувната промишленост и обущарите празнуват на този ден. Празнуват също и други занаяти – абаджии, шивачи, бакърджии, дюлгери. Разказват за него с  почит и керемидарите и тухларите. Също го тачат за покровител на конете и едрия добитък. Празнуват и козарите.

Култът към светеца е най-разпространен в Южна и Югоизточна България. Особено е популярен сред християните в Родопите и в района на Благоевград. Народът вярва, че Св. Спиридон е лечителят на рани, обриви, пъпки и екземи. В негова чест се месят колачи – питки, кравайчета и се раздават на съседи и роднини с пожеланието светецът да прогони болестта.

Светеца при суша също измолвал и дъжд, а при киша спирал валежа. Там, където го имат за покровител на конете, жените раздават рано сутринта обреден хляб за здравето на животните.

Каквото е времето през 12-те дни след Св. Спиридон, такова ще е то през съответните 12 месеци на следващата година: 1-вия ден е за януари, 2-рия е за февруари и т.н. Това е част от двата цикъла 12-дневни прогнози, които се правят от 1 до 12 декември и от 12 до 24 декември. Народът винаги внимателно е проследявал времето през преминаването на годишние цикли. Също важни и показателни за хората са били и 12-те нощи за бъдещите месеци, след деня на Св. Спиридон. С този празник на 12 декември са свързани зимните празници на Св. Анна (9 декември) и на Прор. Даниил (17 декември). Те допълват обредната идея за прехода, към новото за предстоящата година.

Имен ден празнуват: Спиридон, Спиро, Спиридонка, Дарина, Дария, Даринка, Дарко, Дари и техните производни имена.

редактор: vip-velingrad.com

снимки на икони: интернет

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *