Неизбежно е! 7 г. винетката не е пипана

 Неизбежно е! 7 г. винетката не е пипана
Стотина лева е едно добро начало, твърди Николай Василев
Бившият вицепремиер на икономиката и бивш транспортен министър Николай Василев е на мнение, че цената на винетката у нас трябва да бъде вдигната.

Той пресметна, че 7 години тя не е повишавана, докато през това време минималната работна заплата у нас горе-долу се е удвоила.

По качество на пътищата България е на последно място в Европа и по-назад от половината развиващи се държави в света, отбеляза Василев.

Според председателя на Общото събрание на Български автомобилен съюз Борис Гаврилов обаче идеята за повишаване на винетките няма основание.

Той смята, че страната ни трябва да последва примера на Швейцария, където има само годишни винетки, които са задължителни за всички.

„Ако караме с автомобил от България до Загреб например и се върнем, за един ден сигурно ще платим по платените магистрали, колкото ще платим през цялата година за пътуване в България. Това не е справедливо“, изтъкна от своя страна Василев.

„В момента субсидираме и чуждестранните граждани, които минават през страната ни колкото пъти искат с евтина в международен план транзитна винетка“, допълни той.

Василев посочи още, че според експертни изчисления цената на винетката трябва да се удвои.

„Не очаквам правителството да я вдигне до 145 лева, но докъм стотина лева е едно добро начало за следващата година, при положение че толкова години не беше пипана“, изтъкна бившият вицепремиер.

По думите на Гаврилов у нас нещата са изкривени заради пътищата втори и трети клас.

„Би трябвало пътищата, които са платени, да бъдат автомагистралите, скоростните пътища, които в България все още не съществуват, и първокласните пътища. Но в България е обратно, излизате от което искате село и виждате табела „Винетка“, обясни той.

Според Николай Василев пък точно в малките населени места са най-лошите пътища и ако новите пари бъдат използвани приоритетно за тях, може би там ще има най-голям ефект от увеличението на цената на винетките.

„Говорим за 30-ина лева увеличение, а какво мислим за спуканите гуми, автомобилни части, катастрофи?“, попита той.

dnes.bg

1 Comment

  • I zaplatite sy6to ne sa pipani vsi4ki velingrad4ani rabotqt za minimalnata zaplata ot predi 7 g.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *