НПГГС „Хр. Ботев“ – Велинград участва в отбелязването на Международната нощ на прилепите

 НПГГС „Хр. Ботев“ – Велинград  участва в отбелязването на Международната нощ на прилепите

Националната ПГГС „Христо Ботев“ – Велинград се включи активно в международната кампания за отбелязване на Нощта на прилепите. Събитието бе организирано от 10 ученици от VIII клас под ръководството на техния ръководител инж. Филип Устабашиев.

24-та Международна нощ на прилепите през тази година се отбелязва в 10 града на България през целия месец октомври. В честването участват организации, институции и граждански групи.

Партньор при провеждането на събитието „Нощ на прилепите“ в НПГГС „Христо Ботев“ бе природозащитната организация „Зелени Балкани“, която осигури информационни и образователни материали за участниците в инициативата.

Дейностите, тематично посветени на прилепите бяха проведени на 28 октомври 2020 г. в конферентната зала на училището. В началото на събитието инж. Филип Устабашиев разказа подробности за международната кампания Нощ на прилепите.

Стойностна презентация по темата представиха ученичките Илиана Трендафилова и Йорданка Терзиева.

Най-голям интерес предизвика викторината „Тайният свят на прилепите“, която провокира знанията на участниците.

Всеки ученик трябваше да отговори на 20-те въпроса, разкриващи интересни особености от живота на „крилатите бозайници“. За целта участниците използваха своите мобилни устройства. Освен познания за прилепите се изискваше и бързина при отговорите, които въпреки високото ниво на трудност на въпросите, в повечето случаи бяха правилни.

Победител в крайното класиране стана Йорданка Трендафилова, следвана от Петко Дамов и Илиана Трендафилова, всички от VIII „а“ клас.

Инициативата за честване на събитието „Нощ на прилепите“ е на Секретариата на EUROBATS – Споразумението за опазване на европейските видове прилепи. Отбелязана за първи път през 1990 г. във Франция и Полша, днес Европейската нощ на прилепите се организира в повече от 30 държави, сред които и България. През 2012 г., за първи път към събитието се присъединиха и САЩ, Филипините, Азербайджан, Израел, Тунис, Украйна и Ливан. С това „Нощта на прилепите“ се превръща в международна проява, надхвърляща мащабите на „Стария континент“, която цели да запознае повече хора с уникалния начин на живот и голямата значимост на едни от най-интересните животни на планетата – прилепите.

източник: НПГГС „Хр. Ботев“ – Велинград

Ari Kremen

Свързана публикации

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *