ОбС- Велинград: Предложеното увеличение на минералната вода не бе прието

 ОбС- Велинград: Предложеното увеличение на минералната вода не бе прието

На 16 декември 2020 г. Общински съвет – Велинград гласува Тарифа за определяне таксите за водовземане на минерални води от държавните находища Каменица и Драгиново, които общината стопанисва безвъзмездно. На базата на анализ кметът Костадин Коев внесе предложение цените, които действат от 2012 г., да бъдат увеличени от 1 януари 2021 г.

В момента цената на минерална вода за питейно-битово водоснабдяване е 0.029 лв/куб; за лечебни цели в специализирани болнични заведения – 0.05 лв/куб. и за всички други цели – 0.50 лв/куб. Според предложената нова тарифа цените от догодина трябваше да се увеличат: за питейно-битово водоснабдяване – 0.06 лв/куб; за лечебни цели в специализирани болнични заведения – 0.15 лв/куб.; за всички други цели – 0.80 лв/куб.

Предложението обаче не бе прието и съветниците единодушно решиха цените да останат както досега. Екатерина Каферинова обясни, че това се прави, за да се избегне нелоялната конкуренция, защото част от ползвателите на минерална вода в курорта ще плащат по по-ниската държавна тарифа, а друга част по по-високата общинска тарифа. За да няма ползватели, които да са в по-неизгодна позиция, решението е тарифата са бъде еднаква – държавната, която бе в сила и досега.
Решението означава, че приходите от минералните води в общинската хазна ще останат на нивото на досегашните или по-ниски заради затварянето и кризата в туристическия сектор.

tempo.velingrad.com

Ari Kremen

Свързана публикации

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *