Община Ракитово спечели делата за „ремонта“ на Градската баня в Международния арбитражен съд

 Община Ракитово спечели делата за „ремонта“ на Градската баня в Международния арбитражен съд

Общината няма да плаща 740 082 лв. на фирма-фантом

 

С встъпването си в длъжност кметът на Община Ракитово г-н Костадин Холянов освободи двамата адвокати, обслужващи по граждански договори общината. Той пое управлението на общината с „висящи дела“ във Върховния касационен съд-5 на брой, в които се претендира, че Община Ракитово дължи над 240 000 лв. Кметът взима мерки и търси качествени правни услуги за тези дела, тъй като продължава работата и по други две дела в Международния арбитражен съд на стойност около 800 000 лв.

Благодарение на усилията на Община Ракитово и Адвокатска къща „Савова и сие“ бяха спечелени две от делата срещу фирмата-фантом „КИССИК КОНСУЛТ“Е ООД по договорите за неизвършения ремонт на Градската баня в Ракитово, като решенията на Международния арбитражен съд са окончателни и не подлежат на обжалване.

Кметът г-н Костадин Холянов изрази задоволство и вяра към професионализма на съдебните състави, решили делата. Решенията на магистратите доказват, че не е изгубена надеждата в правотата на съдебната система и има правосъдие в държавата.

Община Ракитово ще си поеме „ глътка въздух“, тъй като не дължи към 750 000 лв. на въпросната несъществуваща фирма.

Кметът на общината г-н Костадин Холянов коментира, че благодарение на успешния изход на делата в Международния арбитражен съд няма да се наложи община Ракитово да плаща  „грешни пари“ за нещо, което не е свършено като ремонтни дейности в Градската баня. От встъпването си в длъжност той не спря да полага усилия, за да възтържествува истината и да бъде прекратена порочната практика-с общински пари да се облагодетелстват фирми, които са сключили фиктивни договори в общината и по този начин да се източва общинския бюджет, в резултат на което се ощетява местното население.

 

Въпросните дела са във връзка с два договора за ремонт на Градската баня в Ракитово, подписани от бившата кметица Емилия Еленкова на 02.09.2011 г., с фирма „КИССИК КОНСУЛТ “ ЕООД. Исковите молби били изпратени до Общината през месец ноември 2011 г., твърдят от Арбитражния съд. В същото време, обратна разписка от община Ракитово няма.   На 11.03.2015 г. от Арбитражен съд пристигат желаните от Общината искови молби и приложенията към тях, от които става ясно, че поводът за образуването на двете дела са претенции от страна на ищеца „КИССИК КОНСУЛТ” ЕООД, в размер на близо 800 000 лева, по два договора за СМР както следва: „Реконструкция и основен ремонт на водопроводната, канализационната, електрическата и отоплителната инсталация на сградата на Градската баня в град Ракитово” и „Реконструкция и основен ремонт на сградата на Градската баня в град Ракитово”. Клаузите в двата договора са скандални. Според тях общината се задължава да плати на фирмата авансово 30-35 % в 40-50-дневен срок от договарянето. В противен случай й дължи всичките пари за ремонта плюс 20% за лихви и неустойки и то (!) без да се ремонтира каквото и да било.
С произнасянето на Международния арбитражен съд при Сдружение“ Алианс за правно взаимодействие“ се слага край на опитите на фирмата-фантом да изтегли общински пари по фиктивните споразумения.

Двете решения на Международния Арбитражен съд при Сдружение „Алианс за правно взаимодействие“ по делата за „ ремонта“ на Градската баня в Ракитово са от 10 август 2016 г. Първото решение отхвърля иска на фирмата“ КИССИК КОНСУЛТ“ООД за 368 842 лв., за реконструкция и основен ремонт на водопроводната, канализационната, електрическата и и отоплителната инсталация в сградата на Градската баня. Фирмата е осъдена да плати на Община Ракитово 13 705 лв.-разноски по делото. С второто решение Международният арбитражен съд отхвърля изцяло предявените от пловдивското дружество“ КИССИК КОНСУЛТ“ искове с цена в общ размер на 371 240 лв., която представлява дължима по договора сума от 239160 лв. с ДДС, плюс неустойка в размер на 20 %, равняваща се на 47 832 лв., както и 84 248 лв. лихви по претендираната сума. Сумата е натрупана от момента на завеждане на делото на 18 ноември 2011 г. Фирмата е осъдена да заплати на Община Ракитово 13 770 лв. разноски по делото.

Това е класическа схема за източване на общински пари чрез фиктивни договори, тъй като е установено, че за тези ремонти не са провеждани процедури за възлагане на обществени поръчки и договорите не са вписани в регистрите на общината, нито пък ги има заведени в деловодството. Не са издавани фактури и не са осчетоводявани разходите по количествено-стойностните сметки.

И в двата договора, които са подправени, липсват подписи  на главния счетоводител, а в допълнителното заключение на техническата експертиза на документи вещото лице установява, че печатът и щемпелът, поставени под договора, не са идентични с ползваните от общината в посочения период. Вещото лице е категорично, че те са подправени и е правен опит да се имитират действително ползваните от Община Ракитово. Международният арбитражен съд приема, че е неоснователна и претенцията за изплащане на лихви за забава върху уговорената неустойка, тъй като Община Ракитово никога не е била канена, респективно поставяна в забава за заплащане на претендираната неустойка.

Община Ракитово спечели и още 2 дела от заведените във Върховния касационен съд общо 4. Двете дела са свързани отново с фирма „КИССИК КОНСУЛТ“ООД-Пловдив. Върховният касационен съд е уважил подадената от Община Ракитово искова молба и е отменено решението по  в.а.д.110/2014 г., с което общината бе осъдена да заплати приблизително 38 000 лв., представляващи неустойка за дължими суми по споразумение и направени от фирмата разноски по арбитражно производство. Община Ракитово е завела изпълнителни дела за възстановяване на сумите. По второто дело ВКС също отменя решението на Международния арбитражен съд при Сдружение“ Алианс за правно взаимодействие“- в.а.д.№ 111 /2014 г. и внесената от Община Ракитово гаранция от 34 570 лв. е възстановена на Община Ракитово.

Другите две дела са насрочени за 19.09.2016 г. и за 28.09.2016 г. във Върховния касационен съд.

Източник:  Община Ракитово

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *