Осигурен е достъп на земеделците и животновъдите до имотите им, аптеки и ведомства срещу удостоверения или служебна бележка

 Осигурен е достъп на земеделците и животновъдите до имотите им, аптеки и ведомства срещу удостоверения или служебна бележка

В отговор на получени сигнали и запитвания Областният кризисен щаб съобщава, че институциите изпълняват дадените им указания и оказват пълно съдействие на земеделските стопани за нормалното протичане на селскостопанската година в условията на извънредно положение.

На всички земеделски стопани и животновъди в област Пазарджик е осигурен достъп до нивите, овощните градини, лозя, оранжерии и други земеделски земи, животновъдни обекти, пчелини и водни обекти за аквакултури, за да осъществят необходимите сезонни дейности, свързани със сеитба, пръскане, обработка на почвата, грижи за животните, рибата и др. За целта при преминаването през КПП, съгласно заповедта на здравния министър за разпоредените противоепидемични мерки, те трябва да представят един от посочените три документа:

  • удостоверение за регистрация като земеделски стопани /т.нар. зелено картонче/, като при липса на регистрация за 2020 г., ще важи регистрацията за 2019 г.;
  • служебна бележка, издадена от земеделски производител, която удостоверява, че преминаващото лице е негов служител;
  • удостоверение за регистрация на животновъден обект /ферма, рибовъден обект или пчелин/.

Удостоверенията и служебните бележки могат да бъдат поставени на предно стъкло или друго видно място в автомобила, като при нужда водачите осигурят възможност за съпоставка на данните с документите им за самоличност.

Разрешено е превозването на семена, посадъчен материал, торове, препарати, поливна техника и фуражи, които са необходими за извършването на селскостопанските дейности.

Няма наложени ограничения за посещенията на земеделците и животновъдите в ОД „Земеделие“, Държавен фонд „Земеделие“, общинските служби по земеделие, ОДБХ, агроаптеки, магазини за резервни части, техника и оборудване, както и до други ведомства и обекти, свързани с осъществяването на земеделската им дейност.

Областният кризисен щаб напомня, че всички селскостопански мероприятия следва да се извършват, като работниците и служителите спазват стриктно разпоредените санитарно-хигиенни мерки.

 

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *