Отличиха велинградчанка в Деня на правото да знам

 Отличиха велинградчанка в Деня на правото да знам

Велинградчанката София Ключкова бе отличена с грамота от Програма „Достъп до информация” (ПДИ) в категорията „Гражданин, най-активно упражнявал правата си по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ)”. За 18-та поредна година ПДИ връчи своите годишни награди за принос в областта на свободата на информация по повод Международния ден на правото да знам. Програмата връчи и антинагради за институциите, погазвали и пренебрегвали правото на информираност.

Във въпросната категория наградата „Златен ключ” бе присъдена на Димитър Пецов от Силистра, създател и администратор на Групата “Граждански контрол Силистра” във Фейсбук, която е променила нагласите на съгражданите му към по-смело заявяване на несъгласие с решенията на общинската администрация. Грамота получи и Диана Бончвева от Ямбол. София Ключкова е добре познато име в курорта. Председателката на инициативния комитет „Да поработим за Велинград” със сигурност е една от най-активните ползвателки на ЗДОИ в областта, въпреки своите 78 години.

В раздела за НПО, най-активно упражнявала правата си по ЗДОИ – Златен ключ за Фондация “Антикорупционен фонд”. През 2019 г. АКФ водят общо 7 (седем) производства по ЗДОИ, от които печелят пет. Грамота получи гражданско сдружение “БОЕЦ – България Обединена с Една Цел”.

В раздел „Журналистически материал, свързан с правото на достъп до информация” награда „Златен ключ” получава Мила Чернева от „Капитал“ е носител на „Златен ключ“ за журналистическа кампания. Тя води съдебни дела срещу незаконосъобразните откази на администрацията да отговаря на въпроси. Така обществото разбра как „частна фирма е продала винетки за пет пъти повече пари от държавата“, как Столична община е похарчила десетки милиони за ремонт на улици, а в момента очаква Държавната консолидационна компания да предостави информация за разходването на 500 млн. лв. за ремонт на язовири. В момента Чернева води дела срещу МВР да предостави копие от договора с фирмата, изготвяла лични документи на българските граждани, срещу НСО да предостави информация за безвъзмездното временно ползване на автомобили на службата от външни лица и ГДИН, която отказва да покаже договорите за доставка на храна в затворите. В същата категория кореспондентът на „Дневник“ във Варна Спас Спасов получи грамота за разследването за замърсените отпадни води, които се изливат във Варненското езеро от скъсан тръбопровод и са с пет пъти над пределно допустимите норми.

В раздел „Институция, най-добре организирала предоставянето на достъп до информация” – „Златен ключ” отива при Община Златоград, а тук бе номинирана и РИОСВ-Пазарджик.

Антинаградата “Катинар” – за институция, която нарушава правата на гражданите и възпрепятства свободния достъп до информация е за Министерство на правосъдието, заради отказа на министъра (по това време Данаил Кирилов) да изпълни влязло в сила съдебно решение да предостави бележките от срещите на представителите на съдебната власт с евроекспертите, подготвящи докладите за България. Поведението на министерството е административен произвол, както посочва и адвокат Александър Кашъмов от ПДИ.

Антинаграда „Срамота” – нейни носители тази година са Министерство на вътрешните работи и Столична дирекция на вътрешните работи, заради отказа им да отговарят на въпроси, свързани с полицейското насилие по време на протестите срещу правителството и главния прокурор Иван Гешев.

Антинаграда “Вързан ключ” за най-абсурдно и смешно решение по ЗДОИ – тя е за главен съдебен инспектор Теодора Точкова и Инспекторатът към ВСС, заради поведението й по т.нар. случай “Цумгейт”. В крайна сметка делото беше спряно за неопределено време. За достъп до същата информация от граждански активист бе заведено и второ дело, по което АССГ нареди да бъде предоставена информация. Вместо да изпълни съдебното решение, Точкова поиска възобновяването на делото.

Тази година церемонията се проведе онлайн. Жури, съставено от юристи и експерти от екипа на Програма Достъп до Информация и от разследващи журналисти, носители на награда „Златен ключ” през годините определи победителите в отделните категории.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *