ОУ „Хр. Ботев“ с. Дорково: „Ние приемаме хората със синдром на Даун!“

 ОУ „Хр. Ботев“ с. Дорково: „Ние приемаме хората със синдром на Даун!“
„Ние приемаме хората със синдром на Даун!“
Синдромът на Даун не е страшна диагноза, не е болест и не може да се заразите. Синдромът на Даун е състояние, с което някои хора се раждат и живеят. Медицината го нарича „Тризомия 21“ и това е най-честата генетична аномалия. Ако видите няколко души със синдром на Даун сред тълпа от хора, веднага можете да ги разпознаете, защото външно те много си приличат и имат сходни черти. Не се притеснявайте да ги заговорите – те са много добри и верни приятели! Не напразно са наричани „Слънчевите хора“.
Всички познаваме Крис и Микаела от забавните им видеа. Микаела е „слънчево дете“. Техните родители основават фондация „Живот със синдром на Даун“, чрез която набират средства в помощ на всички деца с този синдром в България. Ето какво казват те: “Може би повечето от вас се чудят, какъв е животът със синдром на Даун? Ние искаме да ви разкрием, че въпреки на пръв поглед страшната диагноза, животът всъщност може да е много забавен и пълен с приключения – той е такъв, какъвто изберем да го изживеем, а ние избрахме пътя на Щастието… Искаме да покажем, че синдромът на Даун не е присъда, а начин на живот и че в семейна среда и с правилен подход няма невъзможни неща.”
Датата, на която светът отбелязва деня на хората със синдром на Даун, не е никак случайна – 21.03. – двадесет и първият ден от третия месец показва, че синдромът на Даун е свързан с тризомия на двадесет и първата хромозомна двойка.
<<<>>>
От няколко години учителите и учениците от ОУ „Христо Ботев“ се включват в шареното предизвикателство на Крис и Микаела. Тази година отново показахме подкрепата си към всички тези хора. Всички ученици обуха най-шарените си чорапи и казаха: „Аз приемам!“. Тази година в предизвикателството се включиха и малките ученици от ДГ „3ти март“. Всички бяха шарени и весели, като показаха, че шареният свят е красив!
Ние от ОУ „Христо Ботев“ се надяваме, че посланието ще стига до все повече хора, които ще подкрепят тази кауза. Помнете, че именно различията между нас правят света красив и цветен!
<<<>>>
източник: официална Fb- страница на ОУ „Хр. Ботев“ – с. Дорково, общ. Ракитово
21-03-2021

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *