Пейо Пеев представи своята книга „Ароматът на думите“

 Пейо Пеев представи своята книга „Ароматът на думите“

„Ароматът на думите” – така е озаглавена поетичната книга на председателят на литературен клуб „Стамен Панчев” Пейо Пеев. Тя бе представена тази вечер в Исторически музей Ботевград, именно в навечерието на 137-та годишнина от рождението на автора на безсмъртното стихотворение „Сине мой”. Зала „Орханиец” се преизпълни с близки и приятели на Пейо Пеев.

Доц. Георги Спасов, Мария Коцева и директора на музея Тодорка Коцева въведоха гостите в тематиката на книгата, като представиха Монолог на Яворов и Мина. Десислава Иванова, която е редактор на книгата, представи поетичната творба през нейния творчески мироглед.

Специални гости на събитието бяха акад. Марин Кадиев, председател на Съюза на българските независими писатели и Никола Делиев, председател на НЧ „Васил Левски 1904” гр. Велинград, родното място на Пейо Пеев.
„Тази книга е творба, в която думите побеждават плътта. Посланието на автора е ясно представено: „Боже, Боже, дай ни сили да намерим себе си”, каза акад. Кадиев.
Г-н Делиев, който е и личен приятел на автора, прочете и връчи поздравителен адрес от името на кмета на община Велинград Костадин Коев.

Самият Пейо Пеев не сдържа емоциите си, споделяйки: „Радвам се да ви видя, по-щастлив човек от мен тази вечер няма. Знайте, че моето мото е – „Пиша, значи живея. Живея, значи пиша”.

В патриотичните и завладяващи стихотворения в книгата Пейо Пеев е целият всеотдаен, напрегнат, устремен да отстоява родното и нашенското. Природата и материалният свят са изявени художествено в действия като активни субекти, а не като застинали дадености. Всичко това е изразено от горещата патриотична чувствителност на автора, а читателят неусетно става подвластен на неговия родолюбив темперамент.
Много силно въздействащо е изявена темата за жената и интимните човешки отношения. Образът на жената е представен в нова и оригинална интерпретация – тя е не само естетическа и нравствена категория, но и двигател на битието, творец на живота. Тя и любовта са безграничност, вечност, човешки смисъл.

Пейо Пеев създава фина поезия с оригинална образност, с неповторима стилистика и художествени внушения. Тази поезия създава духовност, чрез която се самодоказва човешката същност.

balkanec.bg

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *