Петък 13 и културният произход на една набедена дата

 Петък 13 и културният произход на една набедена дата

Петък 13-ти, наричан още „черен петък“, от стари времена и досега продължава да предизвиква у много хора притеснително усещане на страх. А за други това е ден обикновен. Изследователи все още търсят корените на тези суеверия за „черния петък“и неговият фатализъм. До сега има няколко хипотези.

Препредавано поверие е, че ако 13 души се хранят заедно, един ще умре в рамките на 1-на година. Митът най-вероятно се ражда заради най-известната Тайна вечеря в света – описана в Евангелието. На нея са присъствали общо 13 души – Исус Христос и неговите 12 апостоли. У много народи съществува поверието 13 души да не сядат заедно на маса, защото предателят Юда е отишъл последен 13-ти. Припомня се, че и Спасителят е разпънат в петъчен ден.

Любопитно е, че тази комбинация за някои народи и хора е позитивнаЗа италианците, например числото 13 е щастливо.

Но, защо петък 13-ти се свързва с нещастие и лош късмет. Предполага се, че има доказателства, които датират от поне 1700 г. пр. Хр.

В древен Вавилон номер 13 е бил пропускан в списъка със законите. Един от първите текстове, които отразяват фатализъм около числото 13 е написан през 700 г. пр. Хр. В него гръцкият поет Хезиод споменава 13-ия ден като нещастен.

На 13 октомври 1307 г. френският крал Филип IV и папа Климент V са арестувани Жак дьо Моле, Великият Магистър на Ордена на тамплиерите и хиляди рицари от ордена, свещеници и др. Те биват обвинени в богохулство и хомосексуални практики. Били подлагани на жестоки мъчения, за да признаят вината си. Много от тях загинали в изтезания, а другите изгорили на клада. Това също придало на дата  – 13, в петък да се е счита за фатална.

В Древен Рим магьосниците се събирали на групи от 12 и вярвали, че 13-ят в групата е самият дявол.

През 1881 г. се появява организация, наречена The Thirteen Club. Тя се опитва да разсее страха около числото 13. Състояла се е от 13 члена, които разсипвали сол. И до днес се смята за лош късмет да се разсипе соленица или пакета сол – било на кавги и нещастия.

В нашето съвремие, паниката от “черния петък”, също не е намаляла.

От факта, че много хора се страхуват да пътуват със самолет във фаталния петък – 13. Stress Management Center and Phobia Institute – Ашвил показват данни, доказващи, че страха от летене и правене на бизнес в този ден носи милиони долари загуба на икономиката.

  • В петък 13-и много болници отказват да извършват планови операции.
  • В много хотели, болници, сгради – няма стаи, номерирани с числото 13.
  • В някои градове няма и улици с този номер.
  • Космонавтите от космическата совалка Аполо 13 не успяват да кацнат на Луната.
  • Голяма част от небостъргачите нямат 13-ти етаж
  • Ако счупите огледало на петък 13-ти, ще имате 7 години лош късмет.
  • Дете, което е родено в петък на дата 13 няма да има щастлив живот.
  • Ако черна котка ви мине пътя е на лош късмет.
  • Не се предприема пътуване в този ден, защото носи нещастие.
  • През 2015 г. имаше 3 „фатални” петъка – през февруари, март и ноември.

И все пак, дори фаталните неща могат да носят приходи. Не са малко милионерите, които са спечелили на дата 13 в ден петък.

Известният кинорежисьор Алфред Хичкок е роден на 13-08-1899 г.

Фидел Кастро е роден в петък на 13-08-1926 г.

Според нумеролозите числото 13 „страда“ заради неговата позиция след 12. Има 12 месеца в годината, 12 племена на Израел, 12 богове на Олимп, 12 зодиакални знака, 12 апостоли на Исус. А в картите Таро картата на смъртта е под номер 13.

Но, страха от число 13 продължава десетилетия. Дори има и специална дума за фобията от „фаталния ден“, която се нарича „параскевидекатриафобия“. Съставена е от 3 думи на гръцки език: „параскеви“ – означава петък, „дека триа“ е 13 и „фобия“- означава страх. (всички фобии са назовани с гръцки думи)

Повече от 80% от небостъргачите нямат 13-ти етаж. Много летища пропускат писта ноемр 13Доста хотели са без 13-ти етаж или 13-та стая. Във Формула 1 няма болид с номер 13. Улиците във Флоренция нямат номер 13, а номерират с 12 и половина или 12А, което им звучи доста по-нестресиращо.

На 13 април 1970 г. експлозия на кислороден резервоар обърква плановете на совалката Аполо 13 за кацане на Луната. Совалката е изстреляна от ракетна площадка номер 39 (13х3). Екипажът, оцелял по чудо, се завръща на Земята. Любителите на цифрите ясно съзират черна съдбовност – сумата от цифрите в датата на излитане на ракетата, изписана по начина, възприет в САЩ (4-11-70) – също е 13. Часът на изстрелване на Аполо 13 е 13:13 по американско време.

Изчислено е, че имената на някои от най-известните серийни убийци съдържат по 13 букви: Jack the Ripper, John Wayne Gacy, Charles Manson, Jeffrey Dahmer, Theodore (Ted) Bundy.

Има още много любопитнио факти, някои доказани, някои не и само се препредават с годините. Явно света ще продължи да живее с този страх и предпазливост от числото 13. Но, както казват психолозите, а и духовните учители – всичко е в силата на нашето подсъзнание и воля. Ако, се настроите положително и приемете, че петък – 13 е ден обикновен и щастлив, то може да избегнете стреса заради поверията.

Докажете на себе си и на другите, че това е един прекрасен и радостен ден, който ще запомните само с положителност.

редактор: www.vip-velingrad.com

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *