Поклон пред паметта на героите на връх Велийца

 Поклон пред паметта на героите на връх Велийца

С възпоменателно поклонение бе отбелязана 106-тата годишнина от обявяването на Балканската война. Събитието бе организирано на връх Велийца от община Велинград, Централния съвет, областната и общинска организации на СОСЗР, областна администрация Пазарджик, кметство Кръстава, „Ротари клуб“- Велинград, РК „Родопчани“ и фондация „Св. Георги“. Представители на общински, държавни и военни институции поднесоха венци и цветя на паметника на 42-мата загинали от 27-ми Чепински и 39-ти пехотен полк. Енорийския свещеник отец Данаил отслужи панахида в памет на храбрите и доблестни български войни. Във възпоменателното си слово кметът на община Велинград д-р Костадин Коев каза „ На днешния ден се прекланяме пред нашите предци, защитили правото на българския народ за национално обединение. Отново сме на Велийца, за да отдадем заслужена почит пред храбростта на българските воини и с гордост да кажем,че сме техни потомци. Наш дълг е да съхраним и разказваме на идните поколения за подвига и саможертвата им“.
Представители на НД ,, Традиция ” направиха възстановка на героичните боеве, а мъжката фолклорна група към ПАНПТ “Чепино” изнесе възпоменателен концерт под мотото ,,Пазим името Ви свято”
По повод 120 години от създаването на фондация „Св Георги Победоносец“ кметът на община Велинград връчи на представител на организацията икона на светеца.

velingradnews

Свързана публикации

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *