Политическите партии не постигнаха съгласие за ръководството на РИК-Пазарджик

 Политическите партии не постигнаха съгласие за ръководството на РИК-Пазарджик

Политическите партии не постигнаха съгласие за ръководството на РИК Пазарджик за изборите на 14 ноември.

Заместник областният управител Стоян Парпулов проведе консултации с политическите партии и коалиции за определяне състава на Районна избирателна комисия – Пазарджик (РИК) за произвеждане на изборите за президент и вицепрезидент на републиката и за народни представители на 14 ноември 2021 г.

Съгласно Решение №539-ПВР/НС на ЦИК от 16.09.2021г., съставът на РИК за райони с до 9 мандата, какъвто е и 13-ти Пазарджишки избирателен район, е от 13 членове, вкл. председател, двама заместник-председатели и секретар. Разпределението между партиите и коалициите е следното: за партия „Има такъв народ“ – 3 членове, за коалиция „ГЕРБ-СДС“ – 3 членове, за коалиция „БСП за България” – 2 членове, за партия „ДПС” – 2 членове, за коалиция „Демократична България- обединение“ – 2 членове, за коалиция „Изправи се! Ние идваме!“ – 1 член. Председателят, заместник-председателите и секретарят не могат да бъдат от една и съща партия или коалиция.

В консултациите днес участваха упълномощени представители на парламентарно представените партии и коалиции – Коалиция „ГЕРБ-СДС“, ПП „Има такъв народ“, Коалиция „БСП за България“, ПП „ДПС“, Коалиция „Демократична България“ и Коалиция „Изправи се! Ние идваме!“.

За председател на РИК Пазарджик бяха направени три предложения от Политическа партия „Има такъв народ“ – Петя Грозданова, коалиция „ГЕРБ-СДС“ – Йордан Кожухаров и „Изправи се! Ние идваме!“ – Стойко Власев.

За заместник-председател постъпиха две предложения от Коалиция „БСП за България“ – Елена Попова и Коалиция „Демократична България-обединение“ – Христо Вълков.

За секретар беше направено само едно предложение от ПП ДПС – Васвие Мехмедова.

Заместник областният управител Стоян Парпулов прикани представителите на политическите партии да потвърдят направените от тях предложения, като ги подкрепят с кратки мотиви, или да ги оттеглят, допълнят или изменят с цел постигането на съгласие. След изслушване на упълномощените представители, партиите не постигнаха съгласие по състава на ръководството на РИК – Пазарджик.

До края на деня главният секретар на областна администрация Светлан Карталов ще представи в ЦИК протокол от проведените консултации и предложенията на партиите и коалициите. Със свое решение ЦИК ще определи състава на РИК- Пазарджик до 24 септември 2021г.

Пресцентър Областна администрация Пазарджик

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *