По-голям от хляба няма

 По-голям от хляба няма

На 04.08.2016г.на гости на Дневен център за възрастни хора с увреждания беше Росица Проданова-психолог и хлеботерапевт от Дневен център „Ривиера“-Център за хора с интелектуални увреждания гр.Варна, сертифициран координатор-представител на мрежа“Хлебни къщи“ Габрово. Същата е обучена от професор Надежда Савова, антрополог и създател на  хлебните къщи в София, Габрово, ВеликоТърново. Мотото на мероприятието беше: Всичко създадено от нас носи посланието- „Мен ме има и моето съществуване има значение“.

Какво е хлеботерапията? Чрез хлебомесене изразяваме основните емоции и настроения- преодоляват се различията и вниманието на участниците е насочено върху определена тематика, която има силно значение за тях. Чрез месеното на хляб се извършва творчество и труд, ангажират се всички сетива като участниците са главни действащи лица.

Хлебомесенето бе свързано и с християнския празник Преображение Господне, Сотировден. Вярва се, че в нощта срещу Преображение в небето се отваря Божията врата и Господ се показва на нея. Само праведни може да го видят и каквото си поискат в този миг ще им бъде дадено. През това време са и Богородичните пости.

Как се прави просфора и историята на просфорния  печат, пътят на хляба, създаването на семейни работилници за правене на семейни печати, връщане към семейните ценности чрез народното пеене и разказ за семейството и жизнения път – за всичко това разказаРосицаПроданова. Това беше една прекрасна среща, показваща връзката между поколенията, защото на празника присъстваше и Виктория Башкехайова, ученичка в V клас при училище „Неофит Рилски“-гр.Велинград. Тя участваше в измесването на тестото за питката и печатите. В тестото имаше и светена вода, лимец, и молитва за здраве.Използвайки метафори- за водата, маята, солта и захарта се замесиха вкусна питка с много песни танци и веселие.

Празникът в ДЦ уважиха и представители на общината- Дирекция“Хуманитарни и социални дейности“старши експерт Илияна  Гешева , Таня Кръстева-младши експерт ,Бояна Кирилова -PR на община Велинград.

13941055_1847818112113796_1215898211_n[1]

 

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *