По традиция момчетата от ВУИ „А. Узунов” са участници в програмата за 3 март в общ. Ракитово

 По традиция момчетата от ВУИ „А. Узунов” са участници в програмата за 3 март в общ. Ракитово

НОВО ЗАПОМНЯЩО СЕ УЧАСТИЕ НА МОМЧЕТАТА ОТ ВУИ – ГР. РАКИТОВО НА ТЪРЖЕСТВОТО ЗА 3-МАРТ В ГРАДА

По традиция от години момчетата от ВУИ „Ангел Узунов” са участници в програмата за Националния празник на Република България в Община Ракитово. Въпреки пандемичната обстановка те проявяват желание да подготвят рецитал във връзка със 143тата годишнина от Освобождението на България.

Социалният работник Гергана Чолакова (г-жа Гери) подготвя за 3 март 2021 г. сценарий с подходящи стихове от „Епопея на забравените” от Иван Вазов. Първоначално желаещите са повече, но текстът на рецитала е доста труден. Не само архаичните думи в стиховете на Вазов са неясни и трудни за изговаряне. Емрин Мехмедов – VІІ кл. започва да учи стихове за Левски, но след два – три дни се отказва. С неговата част от рецитала се заема Слави Митев – VІ кл., но и той не проявява достатъчно упоритост. Накрая се включва Дамян Дончев – ІХ кл. и пасва на екипа. Николай Смаилов постига традиционно добро включване в групата на рецитаторите. Огромно желание има Райко Рамадан – ІХ кл., който е момче със специални образователни потребности. Той научава новите и трудни за него думи, дори произнася правилно името на Каблешков, но силите и куража му стигат само до участие на тържеството в училището. Райко се притеснява да участва в общинското тържество в Ракитово. Той е помощник на организатора г-жа Гери в града, без да излиза на сцена.

Поредно участие на общинска сцена отбелязват Асен Мехмедалиев – VІІ кл., Алекс Митев – ІХ кл., Стефан Тодоров – ІХ кл. Абсолютен дебютант е Севин Огнемиров – VІІІ кл. И четиримата се справят добре и допринасят за бурните аплодисменти на ракитовската публика.

Освен с вълнението около подготовката на рецитала момчетата ще запомнят Националния празник и с поднасянето на венци и цветя на Паметника на толерантността пред читалище Будилник в Ракитово. Красивият венец от ВУИ – Ракитово, подготвен от г-жа Гери, Асен Пелев, Таня Пейчинова и Цветанка Добрева, е поднесен от учениците Севин Огнемиров и Дамян Дончев. Момчетата с огромно вълнение поставят венеца, няколко секунди скланят глави за почит към героите, паднали по бойните полета за свободата на България. Те никога преди не са докосвали венец и минути след като върволицата от поднасящи венци и цветя от институции, организации, училища и граждани отминава встрани, ръцете им още треперят.

За радост на всички тържеството пред читалище Будилник в Ракитово завършва с китка хора. Заедно с танцьори от различни възрасти се включват и няколко момчета от ВУИ – Ракитово. В този момент всички чувстват, че Националният празник 3 март е еднакво скъп на всеки българин, че той е ден за единение.

Автори: Асен Мехмедалиев – ученик от VІІ кл. и

Свилен Топчиев – учител

ВУИ „Ангел Узунов” гр. Ракитово

Ari Kremen

Свързана публикации

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *