Представлениe във ВУИ „А. Узунов” – гр. Ракитово от Фондация „Светлина на Балканите”

 Представлениe във ВУИ „А. Узунов” – гр. Ракитово от Фондация „Светлина на Балканите”

ФОНДАЦИЯ СВЕТЛИНА НА БАЛКАНИТЕ ЗАРАДВА

ДЕЦАТА ОТ ВУИ – РАКИТОВО

За трета поредна година театрална трупа от Фондация „Светлина на Балканите” (ФСБ) поднася коледно представление на християнска тематика на 21.12.2020 г. във ВУИ „Ангел Узунов” – Ракитово. За да се изпълнят изискванията за предпазване от КОВИД 19 постановката е на открито пред общежитието на училището. Децата и педагозите от ВУИ спазват установената дистанция.

Декорът за представлението е докаран от София. Той показва къщата на бедния обущар дядо Николай. Дядо Николай е самотен преди Коледа и си мечтае да поговори и да се срещне със Спасителя. Знае, че Исус едва ли ще посети точно него. По това време на годината всички християни мечтаят и сигурно заслужават повече от него и имат по-голяма нужда от Христос. Така в размисъл и мечти дядо Николай задрямва и чува глас: „Николай, Николай! Аз съм Исус. На Коледа ще те посетя. Чакай ме.”

До Коледа остава един ден и дядо Николай решава да се подготви добре. Започва да почиства къщата и пали печката, за да сготви супа.

Докато печката се разгори на вратата се чука. Дядо Николай се притеснява, че Исус идва, а той не е готов. Но когато отваря, вижда майка с дете. Молят да ги приеме, за да се стоплят. Дядо Николай им казва, че чака друг гост – Исус, но са добре дошли, за да се стоплят. Не може да ги нахрани, защото супата не е готова. Майката и детето са благодарни и за топлината. Те са от съседното село и са премръзнали. Сега с нови сили могат да вървят към дома.

Тъкмо завършва почистването и отново някой чука. Оказва се овчар, който накуцва. Обувката му е скъсана и кракът се е наранил при тичането след овцете по къра. Дядо Николай му казва, че е дошъл точно където трябва, защото той е обущар. Но обувката се оказва толкова повредена, че не може да се поправи. За радост обущарят има един чифт обувки, които не му трябват в момента. Те са здрави и са по мярка на овчаря, затова дядо Николай му ги подарява. Безкрайно зарадван, овчарят хуква след овцете.

Когато супата вече е готова на вратата отново се чука. Дядо Николай скача зарадван да отвори. Исус идва тъкмо на време. Оказва се, че това отново не е чаканият гост, а е изнемощял старец. Дядо Николай го кани на топло и го гощава със супа. Когато се нахранва, старецът благодари на дядо Николай за добрината и казва, че ще се помоли за него пред Спасителя. Ще се помоли и както е записано в псалм 96, всяко добро дело ще бъде зачетено в Съдния ден. Дано дядо Николай види името си, записано в Книгата на Живота.

Когато старецът си тръгва, дядо Николай сяда уморен на стола и си мисли, че Исус е бил много зает, за да не дойде при него. Унесен в размисли, задрямва и чува глас: „Николай, как можа да си помислиш, че няма да дойда. Та аз дойдох при теб три пъти: като майка с дете, като овчар и като старец. Ти ме посрещна както подобава. Запомни – аз съм във всяка живинка и човек, който е в нужда”.

Стреснал се Николай. Забравил за съня. Но бил радостен, че Исус не го е забравил, а е намерил време да посети и него. Дори три пъти!

През цялото време на представлението децата гледат и слушат внимателно. Което е учудващо, защото актьорите не са професионалисти. Ролята на дядо Николай изпълнява Габриел Стойчев, Иван Вълков е овчаря, Даниел Денов е стареца, Красимира Димитрова и Света са майката и детето. Там е и Вяра, другото дете на Красимира, но то се притеснява да излезе на сцената пред децата от ВУИ и стои настрани. Водещ е Румяна Кирова. Всички те са от Фондация Светлина на Балканите. Снимки прави Влад Злотов от Велинград, който е от ФСБ и придружава групата във ВУИ.

След бурните ръкопляскания става ясно, че хората от Светлина на Балканите са донесли подаръци за всички деца от училището. Така момчетата от ВУИ, които са очаквали само представление, получават още една приятна изненада. На Коледа наистина стават чудеса.

Автори: Любомир Лалев – VІ кл. и Свилен Топчиев – учител

снимки: ВУИ „Ангел Узунов“ – гр. Ракитово

смо

сн

Ari Kremen

Свързана публикации

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *