Природолюбители от с. Паталеница почистили китното село за 3 дни

 Природолюбители от с. Паталеница почистили китното село за 3 дни

Замърсяването на околната среда в България става все по-сложен и труднорешим проблем, с който всеки един от нас се сблъсква ежедневно. Голяма част от хората се питат – кой цапа толкова много и защо ни харесва да живеем сред боклуци, как може да помогнем на природата, която все по-често започва да се задъхва от нашето безхаберие?

Съботното почистване на Паталеница се превърна в тридневен маратонНовиниИнформация

Природолюбители от село Паталеница, Пазарджишко, решиха да вземат инициативата в свои ръце и организираха съботно почистване, което приканваше всеки жител на китното подродопско село да се включи в инициативата.

Въпреки, че се очакваше чистене само през един ден – съботния, нетърпеливи жители и гости на селото решиха да започнат почистването още в петъчния ден. В село Паталеница се намира и единствения родопски манастир в Пазарджишко, точно от тук започна и чистенето на красивото място. Манастирът постепенно започна да добива все по-голяма популярност, но с всички плюсове, които водят след себе си туристите, той се сблъска и с най-големия бич на българския турист – замърсяването с всякакви бутилки, торбички и други принадлежности за хапване и пийване. В района няма контейнери, което води до оставяне на голяма част от донесените боклуци на самите манастирски ливади, което е леко казано дразнещо за местните и другата част от туристите, които искат да се насладят на почивката си без да виждат купища с боклуци.

Съботното почистване на Паталеница се превърна в тридневен маратонНовиниИнформация

Същинското чистене на селото се случи в съботния ден. Организаторите на събитието си разпределиха различни локации и започнаха тяхното почистване. Изненада за тях беше и активното включване на децата от селото, които също си бяха харесали различни точки, които да почистят. След дружни усилия и много усмивки всички участници в съботното почистване се поздравиха за добре свършената работа. Почистени бяха места около стадиона на селото, където се намира и красива конна база, мястото има зашеметяваща гледка към Родопите, Стара планина, Средногорието и Пазарджишкото поле. Почистени бяха и пространствата около контейнерите до една от църквите в селото, гробището, пътя за манастира, пътищата към най-новата придобивка на селото 19-метровия кръст на Свети Георги, свързан с историята на Георги Арнаудов, момчето, което обедини хиляди хора в цялата страна. Забелязваха се и много други хора, които старателно почистваха пред къщите си, което беше и една от главните идеи на събитието.

Неделното почистване изненада още повече организаторите. Позакъснели участници бяха решили да продължат с чистенето около манастира. Така събитието бе изменено и от еднодневно чистене се превърна в тридневен маратон.

 

 

 

 

 

 

Павел Гълабов marica.bg

 

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *