Проект „Код Успех“ в Пазарджик и Пещера вече е в ход

 Проект „Код Успех“ в Пазарджик и Пещера вече е в ход

Посланикът на САЩ Н. Пр. Ерик Рубин и президентът на Фондация „Америка за България“  Нанси Шилър присъстваха в Пазарджик на старта на проект „Код Успех“.

В рамките му се предвижда обучение по английски език на 200 младежи в неравностойно положение, 100 от които са от Пазарджик, 25 – от Пещера, а останалите 75 – от цялата страна. Те са на възраст между 13 и 20 години, а обучението по проекта е отделно от осигуреното задължително обучение у нас (360 часа. В рамките на „Код Успех“ са включени три модела на обучение – традиционно, онлайн и смесено. В традиционното ще участват 100 младежи от град Пазарджик (вкл. от кв. Изток).  Ще се провежда и интернет базирано обучение във виртуални класни стаи. Младежите от Пещера ще се обучават смесено – в оборудвана с компютри и интернет класна стая и виртуален учител. Моменти от такъв урок бяха показани при представянето на проекта. Той включва още сесии за личностно развитие и социална ангажираност, езикови лагери.

Проектът се осъществява от фондация „Тръст за социална алтернатива“ в партньорство с Младежка фондация „Арете“, Фонд за превенция на престъпността – ИГА и фондация „Корпус за образование и развитие“, с финансовата подкрепа на Държавния департамент на САЩ и Фондация „Америка за България“. Освен, че младежите ще получат познания по английски език, те ще бъдат насърчени да продължат образованието си в прогимназиален и гимназиален курс, което ще увеличи шансовете им за наемане на работа. Платформата за чуждоезиково обучение ще помогне и на младежите от отдалечени и изолирани общтноти да натрупат и обогатят познанията си за света.

Старт на проекта даде областният управител Гинче Караминова, която беше и домакин на срещата. Тя благодари на Държавния департамент на САЩ, в лицето на Н. Пр. посланик Ерик Рубин, на Фондация „Америка за България“, НПО, институции и организации, направили възможна на голяма част от реализацията на проекта да е в област Пазарджик.

По думите на Н. Пр. Ерик Рубин учениците, които ще се обучават по проекта ще изпратят послание, че английският език е необходим за намиране на добра работа. Той пожела на всички ученици и учители успех в обучението през следващите две години, като добави, че всички ще следят напредъка с интерес. Посланик Рубин от своя страна показа перфектни познания по български език.

Президентът на Фондация „Америка за България“ Нанси Шилър припомни историята на Фондацията и дейността ѝ в България, в подкрепа на образованието и икономиката. Благодарности изказаха също кметът на Пещера Николай Зайчев и главният секретар на Община Пазарджик Румен Кожухаров.

След официалното представяне на проекта, присъстващите гостуваха в офиса на сдружение „Бъдеще“ в кв. „Изток“.

http://pz-info.com

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *