Прокуратурата разпореди проверка заради водата с уран във Велинград

 Прокуратурата разпореди проверка заради водата с уран във Велинград

Районната прокуратура във Велинград е разпоредила проверка заради информацията за повишено съдържание на уран във водата. Това съобщават от държавното обвинение.

Прокуратурата се е самосезирала и е възложила проверка на Районното управление на МВР-Велинград.

Припомняме, че по-рано стана ясно, че в района на община Велинград и част от кварталите на града е открито повишено съдържание на уран два пъти над допустимото. Водата е спряна и е осигурен алтернативен водоизточник.

Разпоредената от прокуратурата проверка е за намиране на данни за замърсяване на почвата и подземните води, с което стават опасни за хора или животни и растения или негодни за използването им за културно-битови, здравни, земеделски и други стопански цели.

В съобщението се посочва, че ще бъдат назначени експертни справки и ще бъдат изискани становища и информация от Министерството на здравеопазването, Районна здравна инспекция, Басейнова дирекция и „Водоснабдяване, Канализация и Териториален Водоинженеринг“ ЕООД – гр. Велинград. Те ще са за качеството и състоянието на питейната вода в региона на Велинград, както и за причините за евентуалното й замърсяване.

Проверката трябва да приключи в 14-дневен срок.

news.bg

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *