Пръстовите отпечатъци в болниците отпадат

 Пръстовите отпечатъци в болниците отпадат
Договорката е на страните по делото, чакат решението на ВАС
Шестте страни по делото във Върховния административен съд за отпадане на пръстовия идентификатор в болниците единодушно са решили – влизането в лечебно заведение с пръстов код да отпадне, но ще изчакат решението на съда на 16-и март.
Днес представители на пациентски организации, на болници, както и на Националната здравно осигурителна каса се събраха на среща при служебния министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев, за да решат как да отпадне пръстовият код, информира БНР.

Мнението на Семерджиев е, че въвеждането на пръстовата идентификация не е икономически оправдано и тя трябва да бъде заменена с електронна здравна карта.

„Ако в резултат на тази среща стигнем до единодушното решение за отмяна на пръстовите отпечатъци, ние просто няма да разрушим една система, а ще я заменим с друга и няма да оставим правен вакуум – напротив. Нашата концепция е да въведем електронна здравна карта“, каза преди седмица Илко Семерджиев.

През ноември миналата година тричленен състав на Върховния административен съд обяви разпоредбата на предишния здравен министър за въвеждане на пръстовата идентификация за нищожна, но петчленен състав я възстанови в началото на този месец до окончателно произнасяне по казуса.

DNES.BG

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *