Разрухата на Клептуза продължава и през това лято

 Разрухата на Клептуза продължава и през това лято

Емблемата на Велинград – изворът Клептуза и едноименният парк остават в трагично състояние. И този летен туристически сезон, жителите и гостите на СПА столицата ще се снимат около полуразпаднали се сгради и ще преминават около тях с особено внимание.

Промени в състоянието на парк “Клептуза” обещава всяко общинско ръководство на Велинград. Изключение не прави и настоящото. Действия обаче няма, а гледката там е повече от трагична. Старият ресторант, който мнозина помнят от детството си, и който краси някогашните картички на това място, в момента е оставен на произвола на съдбата и продължава да се руши. Покривът му е пропаднал, а около сградата дори е опасно да се минава. Затова и въпросът дали вече ще ходим на Клептуза с каски и дали да приготвим такива и за гостите на курорта е все по-актуален.

От администрацията в курорта оправдават своето бездействие с лошото финансово състояние на общината и в същото време необходимостта от големи инвестиции за така желаната промяна. И докато общинарите опрадвадат своето бездействие, определен кръг от хора са завладели парка, като всяко лято търговските обекти там се разрастват и буквално са обсебили всичко около природната забележителност.

Преди месеци кметът Костадин Коев призна, че на Клептуза има незаконно строителство. И обеща, че ще бъдат предприети всички необходими мерки за премахване на въпросните търговски обекти. Срок отново не бе даден и може би затова действия пак няма. А коментарите в социалните мрежи и извън тях са повече от смущаващи на фона на лъскавата реклама на СПА столицата и луксозните хотели в нея.

В процес на обмисляне продължава да бъде и идеята за реконструкция с европейско финансиране и собствени приходи. Но и тук липсва, каквато и да било конкретника затова дали изобщо ще е възможно реализирането на нещо подобно. Впрочем, още през 2014 г. бе проведен конкурс за идеен проект за обновяване на съществуващите сгради или събарянето им и изграждане на нови на тяхно място, както и на околното пространство. Победител не е обявен, но има класирани на второ и трето място предложения, чиито автори са си разделили като награден фонд общо 7000 лева, като класираният втори проект е с препоръки за последваща корекция. И дотук.

След едно от посещенията на делегации от Близкия изток през изминалата година се заговори и за интерес от сериозен външен инвеститор. Но какъв точно, от къде и под каква форма отново не стана ясно. Но пък не остава скрито трупаното с години безхаберие за съдбините на едно от най-прелестните и харизматични кътчета в страната ни.

telemedia.bg

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *