Ракитовски пещерняци с участие на Банско филм фест KIDS

 Ракитовски пещерняци с участие на Банско филм фест KIDS

От близо 20 години в рамките на най-известния фестивал за планинарско кино у нас – Банско филм фест, се провежда специална детска и младежка програма. Стотици деца от Банско и региона се срещат с нови за тях дейности и познания – катерене, спелеология, геодезия, подводен свят, ориентиране, изобщо – всички части на естествознанието. Но децата не просто слушат лекции от най-добрите български алпинисти, микробиолози, геолози, спелеолози и други специалисти, а имат пряк досег с природата – лазят в пещери, гмуркат се с кислородни бутилки, ориентират се с карта и компас, преживяват нещата такива, каквито са в действителност, сред природата.

Натали Петрова

В тазгодишното, 20-о издание на Банско филм фест бяха организирани уроци по пещернячество, ориентиране и катерене.

Така например, в пещера Спропадналото край Банско ученици на различна възраст имаха възможността да научат на място за образуванията под земята и за първи път да влязат в неелектрифицирана пещера. С тях за незнайно кой път в пещерата влязоха Горица Лазарова – учител и екскурзовод, Стойчо Зарев – председател на Българското пещерно дружество – гр. Ракитово. Снимките бяха направени от ирландския фтограф Дуейн, който се заселил в България преди години и се запалил по пещернячеството, а на учителите помагаше и Иван Кафеджиев – 15-годишен ученик от гр. Ракитово, който от 3 години също е запален пещерняк.

 

Горица Лазарова

 

Децата от Основното училище „Св.св. Кирил и Методий“ в с. Бачево бяха възхитени от преживяното. Някои излязоха преждевременно от пещерата, чийто вход представлява дупка, широка по-малко от метър, а други, задъхани от радост, споделиха, че именно най-страшното – лазенето по корем в тесен тунел, е било най-хубавото.

На влизане

Как се е образувала пещерата, откъде идва пясъкът в нея, как да се опазва подземното богатство и още много нови неща обогатиха детското знание, благодарение на практическото занятие.

Подготовката

А зад тази нова опитност, придобита от децата, стоят усилията на екипа на Банско филм фест и на всички специалисти, които напълно доброволно участват в програмата, казва с голяма благодарност Натали Петрова, директор на фестивала:

„Може би не е толкова важно дали от тези деца ще излязат един ден геолози, астрономи, пешерняци, биолози, но е важно да излязат добри хора„, казва Натали Петрова.

БНР Хоризонт  14.10.21

Снимки: Kapchure Photography

Ari Kremen

Свързана публикации

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *