Решението на Общинския оперативен щаб: ”Няма нужда от допълнителни мерки във връзка с COVID-19”

 Решението на Общинския оперативен щаб: ”Няма нужда от допълнителни мерки във връзка с COVID-19”
По препоръка на Областния оперативен щаб – Пазарджик днес от 9,30 часа в голяма заседателна зала се проведе заседание на Общинския оперативен щаб във връзка с епидемичната обстановка около COVID-19. Стана ясно, че изнесената в медиите информация за 113 случая на коронавирус в нашата община касае периода от средата на март до 9 септември. Според уточненията, дадени от д-р Табакова от РЗИ – Пазарджик, към днешна дата от общо 116 регистрирани случая сред жителите на община Велинград 39 са активни на домашно лечение, 17 – са хоспитализираните пациенти в различни болници в областта, 52-ма са излекуваните, а 8 – починалите.
Според кмета д-р Коев изнесените данни в сряда създават грешното впечатление, че 113 са новодиагностицираните случаи, което явно не е вярно, но създава напрежение сред населението и сред потенциалните туристи, а това влияе, както върху хората, така и върху бизнеса. Кметът на община Велинград поиска становище от д-р Табакова дали трябва да се предприемат по-сериозни мерки. Представителят на РЗИ – Пазарджик, заяви, че това не е необходимо, защото броя на случаите намалява, но трябва да се спазват всечки препоръчитлени мерки за носенето на маски в закритите помещения, в магазините и др.
Хората, които са под карантина също трябва да са отговорни. Началникът на РУ – Велинград към ОДМВР-Пазарджик гл. инсп. Даниел Бараков подчерта, че неспазването на карантината е престъпление според Наказателния кодекс.
Общинският щаб препоръча през следващата седмица да се проведе среща, на която да се координира работата между „МБАЛ –Велинград” , МБАЛ „Здраве” , Спешна помощ и РЗИ.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *