Рушиш – плащаш! Тол-такса за най-натоварените пътища

 Рушиш – плащаш! Тол-такса за най-натоварените пътища
Плащането ще е посредством GPS навигатори, обясни Лиляна Павлова.
Правителството планира въвеждане на тол-такса на най-натоварените пътища в страната, каза в ефира на Bloomberg TV Bulgaria министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

„Трябва да въведем по-справедливия модел – който повече пътува и руши, да плаща повече“, мотивира се министърът.

Системата ще бъде GPS базирана и отворена. Това означава, че плащането ще се осъществява посредством GPS навигатори, обясни Павлова.

Министърката говори и за цената на строежа и поддържането на пътната мрежа. Тя каза, че са нужни между 600 – 700 млн. лева за поддържането на настоящата мрежа, без да броим новостроящите се магистрали. Приходите от винетки са 200 млн. лева, сега с увеличението стават 270 млн. „Крайно недостатъчно е“, отсече Павлова. Тя напомни, че по родните пътища се движат 4 млн. автомобили, като между 300 и 400 хил. се очаква да потеглят от София към провинцията само в предстоящите празници.

Министърът оцени 2015 г. като изключително успешна за развитието на българската инфраструктура. „През тази година натоварихме максмално възможностите на строителния бранш, дори видяхме как той се задъхва, което е добър сигнал. В един момент нямахме достатъчно работници, материали, нямаше достатъчно бази, които да произведат асфалта“, даде за пример Павлова.

Общо 3 млрд. лева ще бъдат отпуснати догодина за финансиране строежа на общинска инфраструктура. Това е една от мерките, които ще предприеме правителството, за да изправи регионалните неравенства. „За да може млади хора да се устроят в дадено населено място те гледат училищата, здравеопазването“, добави Павлова.

12% от тези 3 млрд. лева ще отидат в публично-частни патрньорства. Все по-малко ще има безвъзмездни финансирания и все повече ще трябва да разчитаме на бизнеса да вкарва инвестиции и да развива регионите, обясни министърът. Тази година 30 млн. евро, инвестирани от нас, доведоха до 260 млн. евро последвали инвестиции от бизнеса. Тоест тази година разчитаме на поне 1 млрд евро – вторични, каза тя.

Павлова подчерта, че най-важните инфраструктурни проекти догодина ще бъдат автомагистралите „Струма“ и „Хемус“. Участъкът Благоевград – Кулата е с най-интензивен трафик в страната и това ще се прояви и през тези празници, каза министърът.

„Хемус е ключова в съживяването на Севера. Без нея инвестиции там няма да дойдат“, смята Павлова.

Продължава и националната програма за саниране на жилищните блокове. От 1 януари в проекта ще могат да се включат малките жилищни сгради до 36 апартамента. Павлова посочи, че разходите за отопление на вече санираните сгради са намалели с 50%. Програмата е подпомогнала значително малкия и среден строителен бизнес, заключи министърът.

dnes.bg

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *