София Ключкова от Велинград с номинации за принос в областта на свободата на информация

 София Ключкова от Велинград с номинации за принос в областта на свободата на информация

И номинации от Пазарджишка област за Международния ден на правото да знам

За 18-и път Програма Достъп до Информация (ПДИ) ще връчи годишни награди за принос в областта на свободата на информация. Така ПДИ отбелязва 28 септември – Международния ден на правото да знам. Сред повече от 40-те номинации има и пазарджишки. Те се състезават в шест категории – четири награди „Златен ключ” за граждани, журналисти, НПО и институции, както и две антинагради – „Катинар” и „Вързан ключ”.

За гражданин, активно търсещ правата си по ЗДОИ, от Пазарджишка област е номинирана София Ключкова от Велинград, която е председател на инициативен комитет „Да поработим за Велинград“. Тя усилено търси не само своите права чрез ЗДОИ, а и правата на съгражданите си. Въпреки че е на 78 години, не спира да подава заявления по ЗДОИ до Община Велинград, РДНСК, ДНСК, Басейнова дирекция-Пловдив, различни министерства, а през тази година благодарение на усилията й прокуратурата успя да събере доказателства и да събори в съда заповед на РДНСК която оставя в сила скандално решение на община Велинград отпреди години, узаконяваща незаконен двуетажен ресторант, който отгоре на всичко попада и в защитения парк „Клептуза“. Последните заявления по ЗДОИ през тази година, подадени от Ключкова, са за работата на общинската болница в СПА столицата на Балканите, а наред със заявленията, тя пише жалби и отправя питания до НС посредством депутати от Пазарджишкия избирателен район.

За институция, най-добре уредила достъпа до информация е номинирана РИОСВ-Пазарджик, като с отчита и работата й в тази насока през годините, и челните места в рейтинга на ПДИ за прозрачност. Екоинспекцията има регистър на заявленията по ЗДОИ още от 2009-та година, а в момента този регистър е попълнен до 31 август (последното входирано заявление е от 11.08.2020г. и му е отговорено с „Да“ на 14.08.2020г.)

В номинациите за антинаградата „Вързан ключ” – за най-абсурден или смешен случай за достъп до информация или решение по заявление за достъп до информация, попада и МБАЛ „Пазарджик” заедно с УМБАЛСМ „Пирогов” и УМБАЛ „Стара Загора”. Номиниралата ги Фондация Антикорупционен фонд се аргументира, че е поискала през юни тази година от няколко държавни болници достъп до сключените договори за дарения за борба с COVID-19 .Въпросните три болници отказали достъп с мотив, че даренията представляват строго личен акт на дарителя, съдържанието на договорите е конфиденциално, а поисканата информация няма характер на обществена информация по ЗДОИ. Постановените откази са обект на съдебен контрол, като производствата са висящи пред Администртивен съд – София град.

Номинациите и мотивите към тях може да видите на официалната страница на кампанията http://www.righttoknowday.net/ – можете и да се включите онлайн на събитието, като преди това се регистрирате.

 

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *