Спас Русев грабна Виваком за €330 млн.

 Спас Русев грабна Виваком за €330 млн.
В рамките на търга оценката на телекома скочила над 10 пъти.
Търгът за българския телекомуникационен оператор Виваком беше спечелен от Спас Русев, който ще плати 330 млн. евро за компанията, пише в. „24 часа“. Аукционът, който се проведе в Лондон, е завършил в 4 ч. сутринта. Дарик също излиза със същата информация.

Гръцкият предприемач Панос Германос и българинът Спас Русев внесоха 20 млн. евро депозит, за да участват в наддаването, а според вестника търгът е бил инфарктен. Той е започнал в 11 ч. българско време в четвъртък и е продължил до 4 ч. сутринта на 20 ноември.

Търгът е организиран от руската ВТБ Капитал, инвестиционното подразделение на втората по големина руска банка ВТБ, а в рамките му се е появило напрежение, защото в регламента не е било предвидено толкова дълго наддаване. Това е довело до спорове дали аукционът да бъде прекъснат след полунощ или да продължи.

В рамките на търга оценката на Виваком е скочила над 10 пъти, като към 19 ч. българско време в четвъртък е била около 280 млн. евро. Нощното наддаване пък е увеличило цената с 50 млн. евро.

ВТБ Капитал е в състояние да започне процеса на продажбата въз основа на мостов заем от 150 млн. евро, предоставен на InterV – базирана в Люксембург индиректна холдингова компания на Виваком. Тя не успя да изплати заема с падеж през май. Заемът е обезпечен с акции на InterV. След като изчака половин година след крайния срок ВТБ Капитал обяви, че пристъпва към продажбата на оператора.

В Лондон се продадоха акциите на регистрираното в Люксембург дружество InterV Investment.

Всъщност новият собственик Спас Русев е свързан с почти всички телекоми в България. Това е така, защото чрез компанията му Телелинк голям китайски производител години наред доставяше техника в страната, ползвана от трите телекомуникационни оператора.

Вторият кандидат Панос Германос се е отказал от наддаването при достигане на сумата от 330 млн. евро. В момента той контролира гръцката компания Olympia. Германос е известен със своя веригата магазини Germanos в България, но има инвестиции и в телекомуникационния сектор, в екопроекти и в имоти. Фактът, че в телекомуникациите Германос е имал за партньор Тор Бьорголфсон, породи очакването, че двамата играят в отбор и за „Виваком“, допълва изданието.

Името на Русев отново привлече вниманието преди няколко години, когато той се яви като купувач на два хотела в София – Radisson и Hilton. До момента той все още не е направил коментар по повод стратегията си за развитие на Виваком.

Късно в четвъртък Ройтерс обяви, че Русев и Greek Olympia Group заедно с хедж фонда Third Point наддават за най-големия телекомуникационен оператор в България Виваком, като търгът е организиран от Ernst & Young.

ВТБ Капитал е в състояние да започне процеса на продажбата въз основа на мостов заем от 150 млн. евро, предоставен на InterV – базирана в Люксембург индиректна холдингова компания на Виваком. Тя не успя да изплати заема с падеж през май. Заемът е обезпечен с акции на InterV.

Viva Telecom Bulgaria ЕАД, в която непреки акционери са „ВТБ капитал“ и „Бромак“, придоби контрол над БТК (което е официалното търговско име на Виваком) през 2012 г. Компанията търсеше купувач от 2011 г. заради невъзможност да обслужва задълженията си към Deutsche Bank, Castle Hill, European Investment Bank, Raiffeisen Zentralbank и Royal Bank of Scotland, припомня Bloomberg TV Bulgaria.

Схемата на сделката предполагаше, че кредиторите ще отпишат 1 млрд. евро от задълженията за 1,65 млрд евро, като запазят миноритарен дял. Новите инвеститори трябваше да заплатят веднага 130 млн. евро и да поемат дългове за 617 млн. евро, обяснява руският „Ведомости“. Общата сума на сделката бе 737 млн. евро, според руския вестник.

В началото на годината пък белгийският гражданин с руски паспорт Пиер Луврие обяви сделка за няколко компании под контрола на Василев, сред които и БТК. Но през юли той се отказа от покупката. Чрез поредица от междинни дружества ( SPV) мажоритарният собственик на КТБ контролира 43% от БТК, а ВТБ (чрез „Крушър“ – 33%. Руската компания обаче успя да изкупи вземанията на кредиторите на InterV – едно от междинните дружества.

Междувременно Виваком вече е най-големият телекомуникационен оператор в България по отношение на приходите.

dnes.bg

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *