Споделям с всички Вас правото ми на отговор и отворено писмо, което е изпратено до над 20 медии.

 Споделям с всички Вас правото ми на отговор и отворено писмо, което е изпратено до над 20 медии.
Открито писмо на д-р Данчо Гурдев, управител на МБАЛ Велинград:
“Уважаеми дами и господа,
след упоритото тиражиране в медийното пространство на клевети и откровени неистини свързани с моето име и работа, се чувствам длъжен, заради подкрепата на всички мои колеги в МБАЛ Велинград, както и заради подкрепата и доверието на пациентите и хората в града, да уточня следното:
Аз няма да се откажа да се боря за развитието и отстояването на МБАЛ Велинград като необходима лечебна структура в града. За всички клевети, които бяха изнесени в публичното пространство ще сезирам правораздавателните органи и ще разчитам на тяхната компетентност и независимост, за да възтържествува справедливостта.
Днес, 13 март 2023 г. получих доклада от проверката на Министерство на здравеопазването и Изпълнителна Агенция „Медицински надзор“ за финансовото състояние на МБАЛ Велинград. Периодът на проверката обхваща и времето, в което и аз съм начело на лечебното заведение и доказва по безспорен начин, че в последните три месеца на миналата година, аз съм извел болницата до 63 хиляди лева печалба, противно на твърденията, че търся нейния фалит. Напротив, днес направих и поредното назначение на отличен специалист. Завеждащият неврологичното отделение в МБАЛ „Здраве“ вече е част от екипа на Общинската болница и така частното лечебно заведение е на път да загуби поредното си функциониращо отделение, заради липса на кадри. Тази липса при нас е все по-малка, тъй като до момента съм назначил 22 нови лекари и 17 медицински сестри. Сами преценете дали е вярно твърдението, че водя лечебното заведение, което управлявам към фалит, след като постоянно работя върху подобряването на кадрите и увеличаване на приходите.
Истина е, че болницата има натрупани задължения, но при стари управления, които задължения, сега се опитват да прехвърлят върху мен като основание за отстраняването ми. Щастлив съм, че проверката на ИАМН доказва обратното. Докладът ще изпратя отново и в прокуратурата, където съм сезирал 4-ма от бившите управители и бившия главен счетоводител за съмненията ми за злоупотреби в особено големи размери.
Относно други неистини за мен и моя избор начело на МБАЛ Велинград твърдя следното:
– Избран съм на позицията абсолютно законно, защото имам необходимия професионален стаж, а управленски стаж не се изисква.
– Аз вероятно съм първият управител на болница, който бива руган от кмета, затова, че е подсигурил със собствени средства на болницата закупуване на втори котел за отопление, след като Общината отказва финансиране. Резултатът беше студуващи пациенти, които си носят собствени отоплителни уреди за стаите, което аз като управител, лекар и човек не можех да допусна. Общинският съвет е уведомен както за този разход, така и за този за противопожарна система, който отново е направен без допълнително общинско финансиране. Закупуването на противопожарна система беше изключително спешно и освен, че избегнахме сериозна глоба от Службата за пожарна безопасност, от която във времето назад има две предписания, то и превантирахме лечебното заведение от пожар, който да застраши живота на пациентите.
– Съпругата ми – Николина Гурдева е безработна повече от 7 месеца и това е лесно проверимо в Бюрото по труда. Към момента, в който поех позицията на управител на МБАЛ Велинград, тя вече нямаше нищо общо с лечебното заведение.
– Твърдението, че аз като управител влияя на „захранването“ с пациенти на МБАЛ „Хигия“ в Пазарджик е твърдение на злонамерени хора, без компетенция и отново е абсолютна неистина. Насочването на пациенти е в отговорността на Спешното отделение на болницата във Велинград, което е отделна лечебна единица и не е на мое подчинение, а на подчинение на Спешна Помощ Пазарджик и Министерство на здравеопазването. Там, по закон, пациентът бива консултиран и насочван към лечебно заведение, с по-висока специализация, при положение, че настоящото не може да отговори на конкретните нужди на пациента за неговото лечение. Транспортът на всички тези пациенти се осигурява от Спешна помощ, коsто не са в никаква административна връзка с МБАЛ Велинград и не са под ръководството на управителят.
– Относно последното обвинение към мен в медиите, че съм придобил имот за половин милион лева, ще кажа само, че моето разбиране е, че достойните и образовани хора трябва да могат да си позволят инвестиция в семеен дом. Моята инвестиция е в ипотечен кредит, в Уникредит Булбанк, за период от 30 години. Къщата, която закупих е малко под 150 000 евро, което със сигурност не е половин милион и със сигурност не е луксозна постройка, защото е строена 70-те години на миналия век. Все пак я харесахме със семейството ни и мечтаем да изградим уютен дом за двете ни деца.
Осъзнавам, че моята безпристрастност и амбиция в управлението да изградим качествена здравна структура без измами и обслужване на чужди интереси, не е по вкуса на някои хора и политически субекти, които от години са превзели града. Разбирам още, че това ги провокира да започнат тази кална кампания срещу мен. Надявам се и вие всички да разбирате, че този отчаян ход е и категоричното доказателство за медиците и гражданите на Велинград, че съм човек, който ще се грижи и ще пази техните интереси и здраве, а не тези на съмнителни бизнесмени, които се вълнуват единствено от собствения си интерес и този на височайшите, които обслужват.
Съжалявам, но аз не съм слуга! Аз съм готов да служа единствено на българския доктор, на българския пациент и на достойно българско общество, което вярвам, че назрява моментът всички заедно да изградим, в името на справедливостта и бъдещето на децата ни!
Имам информация, че се подготвя тайна сесия на Общинския съвет, на която да бъде потвърдено освобождаването ми като управител на МБАЛ Велинград, без да се потърси мнението ми по клеветите, които се изсипаха върху мен и без да получа шанс да кажа и дума.
Ако това се случи наистина, значи страхът от мен е налице, а мафията пропита в града ни е готова на всякакво беззаконие, за да си го запази и да смаже всеки честен, достоен и трудолюбив човек, какъвто твърдя, че съм аз.
По всяко от изнесените срещу мен твърдения, които не отговарят на истината, разполагам с детайлни информации и документи, които ще предоставя в съда”

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *