Съветници поискаха оставката от шефа на ВиК във Велинград

 Съветници поискаха оставката от шефа на ВиК във Велинград

На фона на остарялата водопроводна мрежа винаги трябва да има виновен, този път виновен явно е г-н Мяшков.

Прекратяване на договора за управление на общинското предприятие „Водоснабдяване, канализация и териториален инженеринг“ във Велинград с настоящия му ръководител Георги Мяшков поискаха съветници от ГЕРБ.

Предложението им стана повод за свикването на извънредна сесия на градския парламент, проведена по-рано днес, след която обаче Мяшков не бе освободен.

Поискалите оставката му смятат, че той не успява да оправдае очакванията за решаване на проблемите с водоснабдяването. Факт е, че заради честите аварии хората в СПА-столицата много често остават с пресъхнали чешми, и то за продължително време.

Надделя обаче мнението, че причината за неуредиците е тежкото положение на дружеството, а то се дължи най-вече на дългогодишно безхаберие в продължение на няколко мандата и много пропуснати възможности. Най-голямата от тях е неосъществен проект за цялостна подмяна на водопреносната мрежа на стойност 52 милиона лева. Посочени бяха и други проблеми – продължителното източване на предприятието с неизгодни договори и неадекватно управление, липса на стратегия за инвестиции и за погасяване на дълговете.

Стана ясно още, че докато водоснабдителната фирма самостоятелно не може да ползва финансиране по европейски програми. Възможност в това отношение е учредяване на водна асоциация с общините Сърница и Ракитово, но досегашните опити за обединяване не са дали резултат.

При гласуването се получиха 11 гласа в подкрепа на оставката, 1 бе против, 10 се въздържаха. Така Георги Мяшков остава на поста си, поне засега.

velingradnews

Свързана публикации

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *