Тръба е прокарана незаконно през частен имот

 Тръба е прокарана незаконно през частен имот

Сигнал до bTV за абсурден казус от Велинград. Зрител ни писа, че някой незаконно е прокарал тръба през имота му. Въпреки сигналите до няколко институции – видимо решение на проблема няма.

В началото на декември Пламен Грозданов открива, че в имота му край Велинград някой е прокарал тръба, без да потърси съгласието му. Съоръжението пресича река Чепинска.

Пламен Грозданов сигнализира ДНСК, Басейнова дирекция и община Велинград. От местната власт в родопския град отговориха, че при тях е постъпило искане за аварийно поставяне на нова тръба от страна на бутилиращо предприятие от града.

През имота на Пламен Грозданов преминава и друга тръба, която от близо 20 години снабдява с вода бутилиращото предприятие във Велинград.

При неизяснени обстоятелства въпросната тръба е прекъсната в началото на декември. Грозданов твърди, че и тази тръба също е със съмнителна законност.

На 12 декември екип на bTV засне поставената тръба и изпрати официално запитване до Басейнова дирекция и ДНСК с приложени снимки.

Шест дни по-късно от Министерството на околната среда и водите отговориха , че след получаването на писмото техен екип е проверил на място ситуацията и не е констатирал наличието на тръба над реката. Мостът бил тип „дървена скара” и не създавал опасност. Басейнова дирекция обаче е трябвало предварително да бъде уведомена за поставянето на съоръжението, а такова уведомление липсвало. Затова от екоминистерството стартират административно-наказателни действия за нарушаване на разпоредбата на Закона за водите.

Изпратихме официално запитване и до бутилиращото предприятие във Велинград, което ползва вода от близкия каптаж. Искахме да разберем чия собственост са тръбата и новопостроеният мост над река Чепинска и има ли за тях необходимите разрешителни. От фирмата отказаха коментар пред камерата ни, а лаконичният писмен отговор гласеше, че от 3 декември предприятието не бутилира вода поради прекъсване на водопровода.

След двуседмично безплодно чакане на реакция от държавните институции Пламен Грозданов реши да сезира районната прокуратура във Велинград.

btvnovinite.bg

https://btvnovinite.bg/predavania/tazi-sutrin/signal-ot-velingrad-traba-e-prokarana-nezakonno-prez-chasten-imot.html

velingradnews

Свързана публикации

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *