Велинград: Филип Филипов – организатор на I-ви многоезичен театрален фестивал

 Велинград: Филип Филипов – организатор на I-ви многоезичен театрален фестивал

За първа година във Велинград ще се организира многоезичен театрален фестивал, в който ще вземат участие 21 театрални групи на деца от цялата страна. Организатор на събитието е учителят Филип Филипов.Филип Филипов е учител, с 11-годишен опит като преподавател по български език и литература и руски език. Започва своята учителска кариера едва когато е на 23 години като преподавател по български език и литература в с. Баните, обл. Смолян. Завършва Пловдивсския университет с магистърска степен в специалността „Актуална българистика“, обича да твори и да се занимава с театрална дейност. През 2015 година започва да работи като учител в родния си град в Иновативно средно училище „Св. св. Кирил и Методий“, печели награда от Министерството на образованието и науката за стаж в Москва, няколко години по-късно организира обмени с френска езикова гимназия в Москва. Печели различни призове, през 2019 година е и Учител на годината за Община Велинград, към момента е и външен инспектор към Националния инспекторат по образованието. Години наред е и съорганизатор на областния и зоналния етап на фестивала „Пусть всегда будет соллнце“ Награден е и с почетна грамота от Синдиката на българските учители, както и с почетния знак на Иновативно средно училище „Св. св. Кирил и Методий. Ето и какво каза той пред нас за фестивала:

Защо решихте да организирате многоезичен театрален фестивал?

Филип Филипов: От доста години се занимавам с училищен театър. Като преподавател по чужд език, считам, че актьорската игра развива речта, усъвършенства личността и придава самочувствие и увереност. Затова реших, че ще е от ползва да се организира това събитие. Живеех с тази идея няколко години, реших, че освен театър на руски език, мога да включа и още четири – български, испански, английски и немски. Спонтанно дойде и името на фестивала. Нарекох го „Словото – сила и необятност“ и не съжалявам, защото думите са сила – те могат да благославят, но и да нараняват .

Как определяте интереса към него към този момент?

Филип Филипов: В първото издание на фестивала ще участват 21 театрални групи от цяла България. За мен това е голямо постижение, с което се гордея. Успях да разпространя информацията, сам издирих имейлите на училищата, в които се преподава засилено чужди езици, изпратих им регламент, ако бяха нужни телефонни разговори с директорите, провеждах такива.

Планувате ли да го направите ежегоден и от какво зависи това?

Филип Филипов: Да, разбира се! Надявам се да стане ежегоден и да има още повече участници. Каква е целта на този фестивал? Целта на фестивала е да се популяризира театралната дейност в училищата и повече ученици да проявят желание да се изявяват на сцена. Надявам се от следващата година да имаме участници от всички области на страната, за да можем да кандидатстваме нашият фестивал да се включи в културния календар на Министерството на образованието и науката.

Получихте ли подкрепа и търсите ли такава от институции, организации и физически лица?

Филип Филипов: Най-голяма подкрепа получих ръководството на СУ „Св. св. Кирил и Методий“ – училището, в което работя. Директорката – г-жа Ани Василева, също „прегърна“ моята идея, помогна ми, част от колегите ми също се отзоваха. Голяма помощ – финансова и морална получих от Кмета на Община Велинград и неговия екип. Тук е моментът да благодаря и на моите университетски преподаватели от ПУ “Паисий Хилендарски“, които веднага се отзоваха да вземат участие като жури на фестивала. Благодаря и на моите приятели и колеги от университета, които също ме подкрепиха! Отворени сме към сътрудничество и няма да откажем и допълнителна помощ от други институции, организации и физически лица.

Бихте ли поканили занапред известни личности, които да вземат участие в него?

Филип Филипов: Разбира се, прекрасна идея ми давате. Ще се радвам, яко някои известни актьори ни подкрепят, могат да участват и като жури в бъдещите издания на фестивала Какво ви вдъхновява да правите това? Подкрепата на моите родители, приятели и колеги. Обичта на учениците ми също ме вдъхновява! Не обичам да съм заплатаджия, трябва нещо да правя, да творя! 11 години вече съм учител, не помня година, в която да нямам събитие зад гърба си – открити уроци, семинари, духовни форуми и множество екскурзии – това ме зарежда!

Входът за фестивала е свободен, а на Филип Филипов и организаторите на събитието пожелаваме това да е първото от още много такива събития с мисъл за младите хора на България.

Какво бихте пожелали на нашите читатели?

Филип Филипов :Бъдете търсещи и знаещи! Пред човека винаги има дилема по кой път да поеме, поемете по трудния, защото той води към правилния изход!

 

11 юни 2022 г. от 9.00 часа в НЧ „В. Левски-1904“ Велинград

I-ви многоезичният театрален фестивал „Словото – сила и необятност“

интервюто е цитирано от: svobodnoslovo.org

 

Ari Kremen

Свързана публикации

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *