Хванаха фалшив бензин в голяма верига бензиностанции

 Хванаха фалшив бензин в голяма верига бензиностанции

Беше установено отклонение от качеството на най-скъпия бензин – А100. Някои от уредите даже не можаха изобщо да го отчетат като гориво, което съдържа бензин. Единият от уредите даде отклонение от 70%, а другият – 45% . Такъв случай досега в 10-годишната история на проверките не сме имали. Това съобщи министърът на икономиката Божидар Лукарски в предаването „Лице в лице“ по bTV. Случаят е от днес в София и по думите на министъра става дума за „държавен рекорд“.

Той не назова името на веригата с мотива, че те могат по административен ред да обжалват наложените актове. „Актовете, които сме съставили, са на стойност 60 000 лева общо“, разясни Лукарски.
„За да избегнем такива случаи, сме предложили да се създаде единна компютърна система на НАП, Агенция Митници и Държавната агенция по метрологичен и технически надзор (ДАМТН)“, посочи още министърът.

„Днес след като установихме това, не можахме да установим от коя партида, от кой склад идва това гориво. Докато направим връзката с НАП и митниците, това гориво хипотетично вече може да е изтеглено от мрежата или налято в резервоари на крайни потребители“, отбеляза министърът на икономиката.Другата причина, заради която се иска единната система, е установяването на хакерски намеси в сървъра , чрез който бензиностанцията предава към НАП. „Има разминаване между това, което постъпва като налят бензин и това, което се подава към НАП“, поясни Лукарски.

standartnews.com

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *