Шест бронзови значки за момчетата от ВУИ – Ракитово от Международната награда на херцога на Единбург

 Шест бронзови значки за момчетата от ВУИ – Ракитово от Международната награда на херцога на Единбург

На 10.01.2017 г. във Военния клуб в гр. София са връчени за трета поредна година бронзови значки на младежи от България. Това е финалът на постигане на първата степен от Международната награда на херцога на Единбург. Наградата е учредена преди 60 години във Великобритания. Днес носители на бронзови, сребърни и златни нива са над 8 милиона младежи от 14 до 24 години от над 140 страни по света. България се включва в Наградата през 2014 г. През изминалите 3 години Фондация „Международна награда на херцога на Единбург – България” подготвя и обучава лидери, създава мрежа от центрове в 14 града от страната, а през последната 2016 г. подкрепя усилията на над 350 младежи за спечелването на първото бронзово ниво.

Какво представлява Наградата

Наградата е програма за личностно развитие на младите хора в глобализиращия се свят. Тя не поставя ограничения. Достатъчно е да си на възраст от 14 до 24 години. Младежите трябва сами да определят от какво имат нужда и сами да си поставят цели, които искат да постигнат. Постиженията са в 3 направления:

  • Доброволчество;
  • Умения;
  • Физическа активност.

Има три нива, които могат да бъдат постигнати: бронзово, сребърно и златно. За бронзово ниво личната програма на участниците продължава 6 месеца и завършва с приключенско пътуване за 2 дни и 1 нощувка. За сребърно ниво програмата е 12 месеца и завършва с приключенско пътуване за 3 дни и 2 нощувки, за златно ниво – 18 месеца с приключенско пътуване за 4 дни и 3 нощувки. Предизвикателството в случая е, че младежът сам поставя целите си и ги реализира в един относително продължителен период, което изисква концентрация, воля и упоритост, отговорност и постоянство. А всички тези качества са в основата на устойчивото личностно развитие. Те са пътят към превръщането на младите хора в бъдещи успешни лидери.

Как ВУИ – Ракитово се включва в програмата за Наградата

Веднага след учредяването през 2014 г. на Фондация „Международна награда на херцога на Единбург – България” (Фондация МНХЕБ), нейния ИД Любомира Велчева посещава ВУИ – Ракитово и Община Ракитово. Посредник за това посещение е представителят на Сдружение Ре-акт Любомир Георгиев. Директорът на ВУИ Георги Янушев и тогавашният кмет на Общината Любомир Петков дават зелена светлина за старта на Наградата в Ракитово. В резултат на това сътрудничество е разработен първият специализиран проект на Фондацията, наречен „Наградата възможна”, с координатор Теодора Ангелова. Лидерите на Наградата във ВУИ са: Василка Маркова, Денислава Петрова, Невена Филчева, Дима Котева, Весела Тотева, Симона Василева, Теодора Ангелова, Красимир Станков, Владимир Атанасов. За децата те са просто по-възрастни приятели, които идват в училището в събота или неделя месеци наред. Говорят си, обсъждат, поставят си цели. Обучават се на умения за живота: с Веси рисуват и създават картички с мандали, с Теди и Симона четат книжки и се учат да пишат стихове и есета, с бате Краси играят и обсъждат всичко и т. н. Постепенно се оформя ядро от 11 – 12 момчета, които упорстват и не се отказват. Половината от тях през месец юни 2016 г. организират и провеждат сами за два дни приключенско пътуване в планината. Маршрутът е ходене по туристически пътеки от ВУИ – Ракитово, през местност Цигов чарк до ловно-рибарската хижа в местност Костандовски алчаг (където бивакуват на палатки), през местност Селци до с. Дорково. Лидерите Веси, Симона и бате Краси ги чакат в Дорково и ги прибират във ВУИ. За да се осигури това приключенско пътуване за ментор и инструктор е ангажиран планинският водач от Ракитово Стойчо Зарев. От Наградата са осигурени раници, спални чували, компаси и карти. Момчетата, които успяват да осъществят това приключенско пътуване и да покрият изискванията за бронзово ниво са: Васил Козаров, Симеон Велков, Мехмед Чакъров, Христос Тодоров, Синан Басриев и Исмаил Мюмюн.

Награждаването

На 10.01.2017 г. сутринта във ВУИ цари вълнение. Има дебел сняг и е студено, поради което ваканцията е удължена, но участниците в програмата за Наградата са станали рано и се подготвят за път. Симеон Велков вече не е във ВУИ, живее в София, където с помощта на лидера си Симова Василева си търси работа. Останалите петима, които имат право да получат бронзово ниво, са участниците в приключенското пътуване. В групата е включен допълнително Наско Найденов, който е нов във ВУИ, но вече се е включил в програмата. Предстои среща с Президента Росен Плевналиев и всички искат да бъдат чисти и спретнати. Водачи на групата са лично директорът Георги Янушев и учителят Свилен Топчиев. Янушев шофира буса на училището. За него това пътуване е изпитание, защото снежната буря продължава, а гумите на буса не са много добри. Той се справя успешно, но момчетата коментират, че и отиването в София е истинско приключенско пътуване. Групата влиза във Военния клуб малко след 15 часа. Няколко минути след това пристигат Президентът Росен Плевналиев и посланикът на Великобритания Ема Хопкинс.

През тази година 70 младежи от 14 града в България са покрили изискванията за бронзово ниво. Шестима от тях, което е около 10%, са от ВУИ – Ракитово. Оказва се, че поради тежката зимна обстановка, за награждаването са пристигнали 51 от младежите и те получават значките си лично от Президента Плевналиев и от Посланик Ема Хопкинс. Най-многобройна е групата от 3-то СУ „Димитър Благоев” – Свищов (17 носители на бронзово ниво). Следват: ВУИ – Ракитово (6 завоювали бронзово ниво), ПГЕЕ „Ломоносов” – Горна Оряховица ( 5 завоювали бронзово ниво), Сдружение „Чудно” – София (4 завоювали бронзово ниво), Първа частна математическа гимназия – София (3 завоювали бронзово ниво), Народно читалище „Бъдеще сега” – София (3 завоювали бронзово ниво), Община Оряхово (2 завоювали бронзово ниво), Сдружение „Стъпка за България” – София – (2 завоювали бронзово ниво), ОУ „Любен Каравелов” – Копривщица (2 завоювали бронзово ниво), Община Девин (1 завоювал бронзово ниво). Не пристигат поради зимната обстановка участниците от Пловдив, Варна, Козлодуй. Награждаването завършва с коктейл, снимки, запознанства. Момчетата от ВУИ се държат уверено и със самочувствие в тази „звездна” среда.

На връщане всичко по пътя е нормално, докато групата влиза в Ракитово и стига до чешмата с лъвчето. Там буса, поради непочистен и неопесъчен път, започва да буксува. Момчетата слизат и със закачки и шеги го избутват до училището. Показват на практика колко са млади, мотивирани и енергични и са разбрали, че „сговорна дружина планина повдига”.

Бъдещето

Веднага след връчването на бронзовите значки от Президента Плевналиев е организирана работна среща от Теодора Ангелова и Василка Маркова с директора на ВУИ Георги Янушев. Стартира нов проект от Наградата с момчетата от ВУИ. Целта е до 30 юни 2017 г. да се подготви нова група , която да се бори за постигане на бронзово ниво, а вече наградените 6-ма „бронзови” да се борят за сребро. Може да се ангажира автобус, който да вози момчетата от Ракитово до София всяка седмица в 17-те неделни дни.

Според разработения график на 15.01.2017 г. в 8.00 часа 25 момчета от Ракитово са готови за пътуване. Към тях в София се включва и Симеон Велков. Настроението е приповдигнато. Децата от ВУИ не знаят, че ги чака изненада. Облечени като герои от любими книжки, лидерите вече са преобразени: Теодора е Бел, Веси е Есмералда Вихронрав, Десислава е Джепето, Дима е Пипи Дългото чорапче, Весела е Дулсинея, Симона е Алисия, Краси е Питър Пан, Детелина е Фрея, Владо е Монк, а Невена Филчева е Авторът. Те съобщават, че във Вселената има катастрофа и Огледалото на живота се е счупило на 15 парчета. Това е довело до пълна забрава и почти никой не помни кой е и от къде е. За да събере парчетата на Огледалото и да върне паметта на всички херцогът на Единбург от Земята е изпратил писмо до Феята – Любомира Велчева. Тя може да започне процеса по възстановяването само, ако се изпълнят 3 условия: на едно място да се съберат 26 момчета, 6 от тях да са постигнали бронзово ниво от Наградата и бронзовите им значки да са връчени лично от Президента на България. За голяма изненада на Феята се оказва, че и трите условия са изпълнени в този момент и тя стартира Вълшебната програма. Отнякъде се появяват приказни облекла и момчетата стават герои: Андриан е Котаракът с чизми, Хасан е Орфей, Иван Йонков е Малкият Принц, Мехмед Чакъров е пиратът Джак Спароу, Петър е Езоп…. Изведнъж 26 известни герои оживяват. Те започват бавно да си спомнят от коя книжка са, представят се един на друг. По идея на Бел, която всичко знае, си избират име на групата. Колебаят се дали да бъдат: „Фантастичните”, Делта Форс”, „Корабът на Спароу”, „Походът на магьосниците”, „Мечтатели”, „Дъга от мечти”, „Загубеният свят”, „Оцеляващите магьосници”. Накрая, след гласуване решават, че са група „Мечтатели”. Невена Филчева доказва, че не случайно е Авторът. Тя предлага текст за песен на групата. Под звуците на рап музика пръв Габриел запява:

„И още вярвам в приказки и феи.

В зениците на слънчогледите надничам.

Четирилистна е усмивката ми. Пея.

Събирам само смях, звезди и стихове.

 

И още вярвам в рицарство и доблест,

в протегната ръка – по мъжки силна.

В игривата искра на детски поглед,

в чешма край пътя, в хляба и във виното.

 

И още вярвам.

Все още вярвам!

 

Пълнолунни са мечтите ми.

Крилете от приятелство, а не от восък.

Зелени като слънцето са дните ми

и тичам по тревата на живота. Бос съм.

 

И още вярвам.

Все още вярвам!”

Запява Симеон – Шрек, запява Сали. После всички се опитват да рапират, заедно с лидерите. Невена – Авторът е във възторг, защото момчетата видимо харесват текста. Повтарят думите и се заричат след седмица да запеят песента заедно. „Мечтателите” тръгват по пътя на мечтите. Предстоят им 15 пътувания, по време на които да успеят да съберат в едно цяло 15-те парчета на Огледалото на живота. Дали ще успеят? Може би само Феята знае това, но след прочитане писмото от херцога на Единбург тя отлита към своя свят. Предстои им сами да мечтаят и да се преборят за мечтите си.

 

Материалът е подготвен от:

Христос Тодоров – Х клас и

Свилен Топчиев – учител

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *