Шефът на болницата във Велинград дал фалшива диплома по здравен мениджмънт в търговския регистър

 Шефът на болницата във Велинград дал фалшива диплома по здравен мениджмънт в търговския регистър

Българският лекарски съюз отрича да е получавал удостоверение от д-р Чешмеджиев и може да отнеме правата му

Прокуратурата, която от 2 седмици проверява здравното заведение и заради източване на здравната каса чрез сертификати на лекари с невярно съдържание, е на път поиска отстраняване на управителя

Нов конфуз – този път със съмнения за фалшива диплома за здравен мендижмънт, постави мениджъра на общинската болница във Велинград в деликатна ситуация.

Две седмици, след като срещу д-р Жеко Чешмеджиев започна разследване от Областната дирекция на МВР – сектор “Противодействие на икономическата престъпност” за източване на НЗОК чрез професионални сертификати на лекари от болницата, се оказва сериозен проблем и с диплома на техния управител.

Става дума за удостоверение за продължаваща квалификация по здравен мениджмънт. Според Закона за лечебните заведения без него д-р Чешмеджиев не може да заема поста на управител на болница. Фалшивият документ дори може да се види и прочете в Търговския регистър, а към него има придружаваща декларация, подписана от директора на велинградската болница за истинността на документа.

От официално писмо обаче на Български лекарски съюз, подписано от д-р Стоян Борисов, главен секретар на тази организация, става ясно, че на д-р Жеко Чешмеджиев не е издавано подобно удостоверение. В писмото на БЛС се уточнява, че съсловната организация не провежда, а само регистрира форми на продължаващо медицинско обучение на лекарите.

“Пред БЛС няма предоставено удостоверение за завършено обучение от д-р Жеко Чешмеджиев в областта на здравния мениджмънт”, пише още д-р Борисов.

Това означава, че той заема незаконно поста на управител на МБАЛ Велинград. Предоставянето на документи с невярно съдържание пък носи наказателна отговорност и вероятно прокуратурата във Велинград ще поиска отстраняването му от длъжност, повдигайки обвинения.

Запознати твърдят пък, че за подобно нарушение е практика Българският лекарски съюз да отнеме правата на д-р Чешмедиев.

Процедурата при такива случаи е сигналите и документите да се разгледат от Комисията по професионална етика на съответната регионална лекарска колегия, която взима решение за евентуална санкция. Най-тежката е отнемането на правото за упражняване на професията. Ако се стигне до такова наказание, то се препотвърждава от председателя на БЛС.

Така за втори път в разстояние на дни болницата във Велинград е обект на проверка за фалшиви сертификати. Първо, това бяха отделни лекари, гарантирали с фалшиви сертификати, че са минали специализирани курсове. Чрез тези “документи” обаче е била източвана здравната каса със сключване на договори за клинични пътеки. От медицинските университети в Пловдив и София, които са посочени като издали документите, категорично отричат лекарите да са преминавали цитираните курсове и да са им издавани сертификати за тях.

Преди години Чешмеджиев бе замесен и в грандиозна схема за източване на общински средства от МБАЛ – Велинград. Тогава той поиска да бъде изтеглен 1 млн. лв. кредит, за да спаси изпадналата в тежко финансово състояние болница. Оказа се, че основна част от кредита е за погасяване на задължения към фирма “Вели Медикус”, в която управителят на общинското здравно заведение е учредител.

Документите може да видите на https://www.24chasa.bg/novini/article/9097525

Източник: 24chasa.bg

velingradnews

Свързана публикации

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *