Ще бъдат открити двете инсталации за третиране на отпадъци за общините Велинград и Ракитово

 Ще бъдат открити двете инсталации за третиране на отпадъци за общините Велинград и Ракитово

„Първа копка“ за инсталациите в м. „Благовото“ 27-07-2020 г.

На 19 август официално ще бъдат открити двете инсталации за третиране на отпадъци в м. „Благовото“.
Изпълнението на проект „Изграждане на инсталация за предварително третиране на смесени битови отпадъци и инсталация за компостиране на зелени отпадъци от общините Велинград и Ракитово“ вече се финализира. В тази връзка на 19 август от 10:00 часа в голяма заседателна зала ще се проведе финална пресконференция по мащабния проект.
В местността „Благовото“ от 12:00 часа официално ще бъдат открити двете инсталации.
Пресцентър Община Велинград
10-08-2021
Oт редакцията на www.vip-velingrad.com припомняме синтезирана информация:
„На 27 юли 2020 г. се проведе първата пресконференция по най-мащабния до момента европейски проект на стойност 9 673 936 лв. В него за първи път си партнират двете съседни общини Велинград и Ракитово, които заедно ще изградят и ползват 2 модерни инсталации за отпадъци: инсталация за предварително третиране на смесени битови отпадъци и инсталация за компостиране на зелени отпадъци.
В едната ще се компостират отделно зелена маса и органични отпадъци, а другата ще разделя битовия отпадък на двете общини Велинград и Ракитово.
Обработката на отпадъците ще се извършва на закрито, абсолютно автоматизирано, без да се замърсяват води, почви и околна среда. Проектът ще бъде реализиран в максимално кратък срок, а ползата за жителите и за бизнеса в двете общини ще е голяма, защото след разделянето значителна част от отпадъка ще може да се преработва и да се използва отново като суровина, а на депото в Пазарджик ще се отнася малко количество боклук.“

Ari Kremen

Свързана публикации

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *