Юндола зарежда с положителна енергия

 Юндола зарежда с положителна енергия

Животът високо в планината е суров, но прави хората човеци, казва кметът

Юндола е място, което зарежда с положителна енергия. Хубав ни е краят. Живеем високо в планината, на 1400 м надморска височина. Затова животът тук, особено през зимата, е доста суров. Неволите и несгодите правят от хората тук човеци. Всеки е готов да помогне на съседа си при нужда. Човечността при нас все още съществува. Това разказа пред екипа ни кметът на селото Мехмед Местан. И скромно допълни: „Просто така са възпитани тукашните хора“.

Вярно е, че открай време всички тук водят простичък, планински живот. Доста от местните работят в горското стопанство, други изкарват прехраната си покрай туризма и в почивната база „Ангела“, трети са във функциониращото спортно училище. Голяма част от младите хора са в чужбина.

Тези, които имат работа в Юндола, не могат да се похвалят с високи заплати. Затова през летните месеци обикалят из гората и събират билки и горски плодове. Част от плодовете се продават на сергиите край пътя, друга част се прави на сладка и пак отива на пазара. Там има и доста плетива от чиста вълна. Стадата от овце и кози всъщност са дали името на местността и на малкото селце – Юндола. На турски думата „юндол” означава „пазар за вълна”. В края на лятото, само в един- единствен ден, малкото пазарче се увеличава многократно по време на традиционния местен събор на Юндола.

В селото има само един хранителен магазин, в който все пак има всичко от първа необходимост. Лошото е, че няма лекар. Кметът Мехмед Местан припомня, че някога във всички почивни станции в околността е имало медици – лекари, фелдшери. Те преглеждали и хората от селото, но това е било някога. В наши дни жителите на Юндола ходят в болницата във Велинград. Сред собствениците на вили в селото също има лекари и когато са тук, те не отказват да прегледат някой болен.

В Юндола училище и детска градина няма. Малкото деца от селото пътуват ежедневно до школото в съседното село Света Петка. Родителите се редуват да ги извозват с личните си автомобили и след часовете да ги приберат.

За туриста Юндола е едно живописно и зелено място кътче на границата между Рила и Родопите. Пътят от Велинград до Юндола криволичи покрай устието на река Яденица и е изключително живописен. Шосето сякаш подсказва на пътника, че отива на едно непознато място, където царуват единствено природните закони, където той е малък, а природата – голяма и величествена. Възхитителни гледки се откриват пред смаяния поглед – достолепни планински върхове, мистични мъглявини, поляни сред високи гори и пасища с многобройни стада.

Въздухът ни е вълшебен. Тук полъхът от Беломорието и на река Яденица действат положително и целебно върху организма, хвали се кметът Мехмед Местан.

Курортът е много подходящ за бягство от града и почивка през всички сезони. От Юндола могат да се поемат различни туристически маршрути в Рила и Родопите. Интересни обекти в околността са: резерватите „Рогачица“ и „Валявиците“ в Рила, местността Филибишка поляна, местността Черновец в Родопите, местността Куртово, природната забележителност Пашови скали и спортна база Белмекен.

Пистата е къса, с подходящ наклон и е перфектна за начинаещи или пишман скиори.

marica.bg

velingradnews

Свързана публикации

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *