1 април – Mеждународен ден на хумора, шегата и лъжата

Честит 1 април – ден на шегата!

 Денят на хумора, шегата и лъжата e 1 април. Празникът е международен. В България е свързан с различни суеверия, като например това, че за да имате късмет през цялата година, трябва да излъжете поне веднъж и вас да ви излъже някой до обед.

Различни са версиите за произхода и се смята, че празникът идва от древен Рим. Там в средата на февруари празнували Деня на глупците. Друга версия за началото е от Неапол. Крал Монтерей получил риба по случай спирането на земетресението там. След година владетелят поискал точно същата риба. Такава обаче не намерили и готвачът приготвил друга, която много приличала на предишната. И макар, че кралят познал подмяната, той не се разгневил, а дори се развеселил. Оттогава станали обичайни шеги и лъжи на 1-ви април. Но откъде точно произлиза този празник, със сигурност не се знае.

В Австралия, Нова Зеландия, Великобритания и Южна Африка шеги се правят само до обяд. Всеки, който се пошегува в друго време от деня, получава псевдонима „Априлски глупчо“.

В Италия, Ирландия, Южна Корея, Япония, Русия, Германия, Канада и САЩ се шегата властва през целия ден.

Иранците си правят шеги на 13-тия ден от персийската Нова година, който се пада на 1 или 2-ри април. Празникът се нарича „Сиздах Бедар“ или празникът на природата, който се е празнувал още през 536 г. пр.н.е. Това кара мнозина да вярват, че първоаприлският ден на шегата се е зародил от тази традиция. Според фламандския обичай децата заключват своите родители и ги пускат само когато те обещаят да им дадат лакомство. На този ден по времето на династията Чосон в Корея било позволено царското семейство и придворните да се шегуват помежду си. Това бил първият снежен ден от годината. Хората се замеряли със снежни топки и после давали фалшиви оправдания. Уцеленият със снежна топка се смятал за „губещ“ и трябвало да изпълни едно желание на човека, замерил го със сняг.

В Шотландия 1 април е ден на кукувицата, тъй като там птицата е символ на глупостта.

В Германия и Австрия считат 1 април за нещастен ден, а родените на този ден за хора без късмет.

В Полша този ден е изпълнен с шеги, вицове и закачки. Дори държавните институции си позволяват да лъжат, а важната работа се отлага за друг ден.

подбрано: vip-velingrad.com

Ari Kremen

Loading Facebook Comments ...
%d bloggers like this: