10 лечебни свойства на чая

 10 лечебни свойства на чая

Зима е, студено е и ниските температури ни карат да мързелуваме. Излизаме навън навлечени със сто ката дрехи, движим се бавно, за да не паднем заради поледицата, нямаме сила за нищо. Топлите напитки обаче са едно от средствата, с които можем да се почувстваме много по-добре в тежките зимни дни. Сега е сезонът на чая, пълния чайник на печката и дългите разговори на чаша пълна с ароматната напитка.

Различните видове чай имат множество полезни свойства, за които дори и не сме подозирали, съобщава Farmhopping. Предлагаме ви 10 начина, по които една чаша чай може да подобри живота ви:За добро настроение
Освен усещането за комфорт и спокойствие, което ни носи топлата чаша чай, някои видове имат и абсолютно реалната способност да подобрят психическото ни състояние. Чайът от шафран или жълт кантарион например могат да окажат успешно положително въздействие върху леки депресивни състояния, благодарение на съдържащите се в тях вещества.

Облекчава главоболието
Черният чай не само може да изостри сетивата и да подобни мозъчната активност, но и да повлияе добре върху неприятното главоболие, заради съдържащия се в него кофеин (2-4% в чаена чаша) и наличието на антиоксиданти като епикатехини и катехини.

Предпазва от рак
Високите нива на катехини в зеления чай, антиоксиданти, които предпазват и възстановяват клетките от увреждания, могат да окажат влияние при превенцията на различни видове рак.

Спомага за по-добър сън
Качественият сън е един от най-важните фактори за доброто ни здраве, а чаша чай от лайка може да е точно онова, което ни липсва, за да си наваксваме с пълни осем часа сън. Освен това лайката влияе добре върху храносмилателната система, като премахва газовете и подобряха храносмилането, така че не я пропускайте преди лягане.

Лек за отслабващи
Чаят уланг съдържа две съставки с невероятен ефект върху отслабването – кофеин и теофилин, чиято комбивнация подобрява метаболизма и подпомага по-бързото изгаряне на мазнините. Отделно, съдържащите се в него полифеноли имат способността да блокират ензимите, които са отговорни за натрупването на мастни клетки.

Подобрява паметта
Зеленият чай може да ни е полезен по много и различни начини, и способността да помним по-добре е един от тях – благодарение на съдържащия се в него химикал EGCG (епигалокатехин-3 галат), който подобрява функционирането на нервните клетки в мозъка.

Намалява кръвното налягане
Чаят от хибискус може да подобри кръвопотока, а оттам и да понижи високото кръвно налягане, което да намали риска от сърдечносъдови заболявания и диабет.

Подобрява холестерола в организма
Катехините, които се съдържат в зеления, черния и в най-голямо количество в белия чай, имат способността да предпазват артериите от задръствания, като по този начин спомагат за намаляването на холестерола.

Облекчава стреса
Черният и зеленият чай, въпреки че съдържат кофеин, които ни влияе тонизиращо, същевременно имат и успокояващ ефект, за което може да благодарим на химикала теанин.

standartnews.com

velingradnews

Loading Facebook Comments ...
%d bloggers like this: